Opt ani după gratii după ce a dat foc uşii unei foste prietene

luni, 31 octombrie 2022, 02:50
3 MIN
 Opt ani după gratii după ce a dat foc uşii unei foste prietene

Enervat de faptul că prietena nu-i răspunde la avansurile amoroase, un ieşean a vrut să se răzbune, incendiindu-i uşa apartamentului în care locuia aceasta. Puţin a lipsit ca gestul necugetat să aibă ca urmare o adevărată tragedie. Bărbatul nu a reuşit să-i convingă pe judecători că nu intenţionase să ucidă, ci doar să o sperie pe femeie.

R.A.A. locuia într-un apartament din Dacia împreună cu părinţii şi cu fiica sa, în vârstă de 12 ani. Femeia se întâlnea de o jumătate de an cu Georgel Groza, cu care avea o relaţie de prietenie. Bărbatul insista, fără succes, să înceapă o relaţie amoroasă. Pe parcursul prieteniei lor, bărbatul îi dăduse femeii mai multe sume de bani, evaluate ulterior de acesta la 15-20.000 lei.

Din punctul de vedere al lui Groza, era vorba de împrumuturi. Din cel al femeii, reprezentaseră cadouri. În timp, relaţiile dintre cei doi se tensionaseră, bărbatul lovind-o pe R.A.A. în seara zilei de 21 octombrie a anului trecut. După două zile, bărbatul a vrut să-i facă o vizită femeii, dar aceasta a refuzat să-i deschidă.

Timp de câteva minute, Groza a continuat să bată cu pumnii în uşa metalică, strigându-i femeii să-i înapoieze banii. Apoi a ieşit în faţa blocului, la geamul apartamentului, continuând să ţipe şi să-şi ceară banii. A fost chemată poliţia, dar bărbatul plecase deja.

În cursul zilei, Groza a plecat la Paşcani, unde şi-a cumpărat un bidon de 5 litri cu benzină. Apoi s-a întors la Iaşi, însoţit de un prieten, Cezar Anghel. L-a lăsat în faţa blocului în care locuia R.A.A., apoi a intrat în casa scării, cu bidonul în mână.

A stropit uşa cu benzină, a aprins o hârtie şi a aruncat-o pe uşă. Focul a izbucnit imediat, cu violenţă. Groza a scăpat bidonul cu restul de combustibil din mână şi a ieşit din bloc. Şi-a luat prietenul şi au plecat împreună cu un taxi la Paşcani.

Incendiul, deosebit de puternic, a umplut scara cu fum până la nivelul etajului patru. Una dintre locatare, C.S., care stătea la etajul doi, a trebuit internată în urma intoxicării cu monoxid de carbon. Lichidul aprins s-a scurs pe sub uşă şi în apartamentul lui R.A.A. Femeia a încercat să-l stingă cu apă, fără a reuşi. Şi tatăl său, decedat între timp, a încercat să intervină cu o pătură, fără mai mult succes.

Speriată, R.A.A. a reuşit totuşi să-şi scoată din casă, pe geamul bucătăriei, părinţii şi fiica. Incendiul a fost stins de pompieri, nu înainte însă ca focul să afecteze trei uşi ale apartamentelor de la parter, trei contoare de gaz, cabluri electrice şi utilitare. Mobilierul şi îmbrăcămintea aflate în holul locuinţei lui R.A.A. au fost distruse în totalitate.

Georgel Groza a fost trimis în judecată pentru ameninţare, distrugere şi tentativă la omor, iar Cezar Anghel l-a însoţit, în calitate de complice. În faţa instanţei, Groza a afirmat că voise doar să o sperie pe R.A.A., pentru a o determina să-i înapoieze banii. Nu-şi închipuise că lucrurile ar putea degenera.

Argumentele sale nu au avut darul de a-i îndupleca pe magistraţii Tribunalului. Aceştia l-au condamnat pe Groza la 8 ani şi 9 luni de închisoare, ca şi la plata a 30.000 lei ca daune morale către R.A.A. şi fiica acesteia.

La rândul său, Anghel a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru complicitate la faptele comise de prietenul său. Nu făcuse nimic pentru a-l împiedica pe acesta să-şi ducă la îndeplinire planul. Dimpotrivă, îl însoţise până la capăt. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi modificată de instanţa de control judiciar, Curtea de Apel. 

Comentarii