De Sănătate

Punem punctul pe știi

Pericolele care ne pândesc în concedii, vara: sfaturile specialiştilor. Ce s-a descoperit în alte ţări şi judeţe? Atenţie la virusul Alongshan!

marți, 01 august 2023, 01:50
2 MIN
 Pericolele care ne pândesc în concedii, vara: sfaturile specialiştilor. Ce s-a descoperit în alte ţări şi judeţe? Atenţie la virusul Alongshan!

Medicii atrag atenţia asupra pericolelor care pot apărea atunci când alegem să plecăm în concedii în ţară sau în străinătate, mai ales pe perioada verii. Spre exemplu, una dintre cele mai des întâlnite recomandări vorbeşte despre consumul apei din surse care nu sunt sigure sau asupra cărora există unele îndoieli. 

Ca exemplu, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a trimis un raport solicitat de Agerpres în care se menţiona faptul că două treimi dintre probele luate din fântâni de la începutul anului erau neconforme.

Riscul cel mai mare este de intoxicaţie cu nitriţi, care poate fi fatală, în special în cazul copiilor cu vârsta de sub trei ani. Specialiştii atrag atenţia că situaţia, deşi poate nu comparabilă cu cea din Buzău, există riscul să fie repetată şi în judeţele de munte sau la cele de mare, unde se îndreaptă oamenii cu precădere acum, în sezonul estival, şi în zilele caniculare vor vrea să se răcorească hidratându-se de la astfel de surse de apă.

„În apa de fântână, concentraţiile crescute de nitraţi pot proveni din mai multe surse, compoziţia naturală a solului, folosirea pe scară largă a fertilizantelor azotoase, nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare şi de amplasare a fântânilor. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care apa din fântânile şi izvoarele publice are concentraţia de nitraţi mai mare decât valoarea prevăzută în lege, primăria este obligată să asigure apa potabilă gratuit pentru sugari şi copii mici până la 3 ani”, au menţionat reprezentanţii DSP Buzău în raportul publicat de Agerpres.

Un alt pericol care poate apărea în concedii îl dublează pe cel deja existent legat de muşcăturile de căpuşe. Specialiştii germani au realizat un studiu, citat de 360medical.ro, în care arată că Virusul Alongshan s-a răspândit şi în mare parte din Europa.

Aceasta este o infecţie care a apărut acum şase ani, în China, şi nu a dat până în prezent o boală gravă la oameni, dar dă unele simptome mai severe ce sunt adesea asociate gripei.

„Iernile blânde şi verile mai calde din ultima vreme sunt în beneficiul arahnidelor, spune directorul ştiinţific al CRM, Tomas Jelinek, comentând studiu pe această temă publicat în revista ştiinţifică Microorganisms. Cu toate acestea, ALSV nu este asociat în prezent cu nimic mai grav decât simptome asemănătoare gripei. Cea mai frecventă boală transmisă de căpuşe în Europa este boala Lyme, care poate fi tratată cu antibiotice în stadii incipiente. Meningoencefalita timpurie de vară este, de asemenea, deosebit de răspândită în multe zone, dar poate fi prevenită prin vaccinare”, se menţionează în materialul de pe 360medical.ro. 

Comentarii