Perspective imediate

marți, 23 aprilie 2019, 01:51
1 MIN
 Perspective imediate

De ce nu scapi, de ce şi cum ai putea scăpa, ce ne paşte, ce nu ne priveşte, cam cât greşesc specialiştii, ce e bun şi ce (oricum) nu ne prieşte, în cele care urmează!

► Complexe; de ce nu scapi, pe publicuri-ţintă: 1. "Nu scăpăm de ploi: week-end ploios" – nu e nevoie să cităm sursa, enunţul este un leitmotiv al unor prezentatoare meteo, pe care s-ar părea că, pe lumea asta, nu le preocupă decât ieşirea la vreo petrecere cu vreun… sponsor! (sau, astfel, le pot compătimi pe norocoasele ce au primit oarece invitaţie, adică li s-ar putea da cu tifla!). Celor de pe la ţară, pe vremuri, ploaia le convenea ("Creşte măliga!"), numai să fi fost şi ceva mai cald. 2. "UE nu ne lasă să scăpăm de legea Big Brother" ("România este obligată să modifice legea privind stocarea datelor, pentru că prevederea este o directivă a Uniunii Europene"; /evz.ro/); 3. "Help – mucişori, nu mai scăpăm de ei !!!" ("Sănătatea copiilor"; /parinti.com/). Vivat diminutivul!

► Păţitul priceput. "Pericolul de la masa de Paşte: 83 de substanţe chimice în vopsea de ouă, cozonaci şi drob"; detalii: "cozonac falsificat cu fibră de cartof şi spărtură de soia, coloranţi cancerigeni în vopseaua de ouă şi drob cu 7 aditivi" (/www.digi24.ro/). "Ouăle de ţară sunt mai sănătoase, dar pot fi vechi" (/observator.tv/). "Pentru ca sărbătorile să fie liniştite şi fără evenimente neplăcute…, ar trebui evitate pe cât posibil locurile aglomerate. Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi atunci când sunteţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun. Nu păstraţi în acelaşi loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate şi cheile de locuinţă sau maşină". Etc. şamd. Poate am scăpa cu bine, dar…

► Urmează 1 mai! "Românii consumă, în medie, 30 de milioane de mici de 1 Mai" (/stiri.tvr.ro/). După cum, "De 1 Mai, românii vor bea 155.000 de hectolitri de BERE" (/evz.ro/). Dar, "mititeii, cele mai gustate preparate culinare din perioada sărbătorilor, sunt plini de chimicale. Un studiu recent arată că micii au în compoziţie pe lângă carne şi mai multe E-uri cancerigene pentru potenţarea gustului sau conservanţi" (/fanatik.ro/). Cât despre băuturi… "Berea te îngraşă şi îţi atacă ficatul" (/viata-libera.ro/), deşi alţii dau viguroase dezminţiri: "Mit spulberat: berea nu îngraşă; specialiştii recomandă două – trei pahare de bere pe zi, inclusiv în diete" (/mediafax.ro/). Oricum, asta nu e totul: "combinaţia de mici cu bere este TOXICĂ pentru organism!" (/stireazilei.com/). Deci, oare n-ar fi bine să se cam abolească sărbătorile, mai ales cele laice?

► Nuanţe. Nu de alta, dar unora mai ales amestecuşul în materie nu le prieşte, ceea ce găsim şi în enunţul unui sfat chinezesc: "Stomacului nu-i prieşte mâncarea amestecată cu băuturi" (/ziare.com/). Motivele pot fi diverse, dar într-unele cazuri, dacă răul vine de la… inimă, greu de găsit remedii, vorba cântecului popular din culegerea lui G.Dem. Teodorescu: "Ce mînc nu-mi tihneşte, Ce beau nu-mi prieşte". Printre altele, concludentă şi sinonimia verbului (a) prii, după excelentul dicţionar de profil al regretaţilor lexicografi bucureşteni Luiza şi Mircea Seche; printre dubluri (poate ocazională), şi (a) suferi, cum se prezintă lucrurile, destul de… sclivisit, în cazul "Nu suferiţi puţină plăcintă?", după un glosar regional citat în Dicţionarul limbii române al Academiei (t. X, 1994). Atât de departe de sensul, cu întorsătură totuşi duioasă cu referire la pisici, din zicerea macaronică de mixaj germano-român, de prin anii unei copilării sucevene: "Meine liebe Katze suferă de maţe".

► Cine să mai reflecteze? "Persoanele care ar trebui să se ocupe de treburile europene pleacă sau sunt demişi" (înalt demnitar, pus pe contestarea unor persoane-bărbaţi). Las’ că, oricum, şi verbul face destule fasoane: "Actele auto traduse trebuiesc legalizate"; "Ce acte trebuiesc pentru obţinerea cetăţeniei române/"; "Bă, tu trebuieşti bătut!" (/books.google.ro/); "Măi, voi trebuiţi fugăriţi până la vama cu ţara voastră natală, nicidecum urcaţi în trenuri…" (/realitatea.net/). Rigoarea specialistului: "Verbul A TREBUI este un verb impersonal, aşadar acesta îşi păstrează forma, acestor verbe nu putem să le atribuim o persoană". "Corect: Drepturile trebuie respectate; Incorect: Drepturile trebuiesc respectate" (/vorbestecorectgramatical.com/).

PARDON! ► Bunele: "Pompierii au avut nevoie de minute bune până să stingă focul" (= ½ oră!). Bine că nu ore, ca în cazul "Bătut crunt şi torturat ore bune. Drama prin care a trecut un călugăr din Constanţa în timp ce păzea un schit în construcţie" (/stirileprotv.ro/); sau: "Ni se spune că trebuie să avem răbdare… alţii bântuie pe aici de ore bune"; titlul ştirii: "Un medic a aşteptat la uşa ministrului Sănătăţii o oră şi jumătate în frig" /libertatea.ro/). Poate ministresa (deşi nu la prima tinereţe), în colanţi de o culoare apropiată pielii (observa oarecine), făcea inopinate? ► Feluri de pensie: "Ce-i pot dori acestui om decât să-şi mănânce pensia liniştită!" (un important neliniştit din ultimul timp, către succesorul său; interimar deocamdată!; după A3, 20.04).

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Comentarii