Plantaţie de canabis a unui student la Arte. Îşi vindea marfa cu banii în avans

luni, 20 iunie 2022, 23:07
3 MIN
 Plantaţie de canabis a unui student la Arte. Îşi vindea marfa cu banii în avans

A fost însă reţinut de poliţie înainte de prima recoltă mare, cu care plănuia să dea marea lovitură

Din lipsă de bani pentru a-şi satisface viciul, un student la Arte şi-a înfiinţat propria cultură de cannabis. Mulţumit de primele rezultate obţinute, Cosmin Balan şi-a planificat să se extindă, pentru a trăi din această afacere. A încasat chiar bani în avans pentru o primă livrare. Planurile i-au fost stricate însă de poliţişti, care l-au reţinut la scurt timp după recoltarea cânepii. A avut însă noroc, primind doar o pedeapsă cu suspendare.

Balan a fost trimis în judecată la începutul acestui an, sub acuzaţia de trafic de droguri. În august anul trecut, poliţiştii Serviciului Antidrog fuseseră sesizaţi cu privire la faptul că pe raza comunei Cucuteni fusese înfiinţată o cultură clandestină de cannabis. Cânepa indiană era plantată într-o poieniţă din apropierea Muzeului de sit arheologic de la Cucuteni. Locul era destul de izolat, ajungându-se la el doar străbătând o zonă cu vegetaţie deasă. Plantaţia era organizată după toate regulile artei. Plantele erau aşezate în ghivece din material textil într-o zonă, iar apoi mutate în luminiş, pe măsură ce se maturizau. Era amenajat şi un loc special pentru uscarea plantelor. Poliţiştii au făcut câteva vizite la faţa locului, constatând poziţionări diferite ale obiectelor folosite la îngrijirea plantelor. La ultima vizită, făcută pe 21 octombrie, au constatat că plantele fuseseră recoltate şi puse la uscat. Câteva zile mai târziu, la percheziţia făcută la domiciliul lui Balan din Târgu Frumos au fost găsite 1,05 kg de plante de cannabis, 69,2 grame de cannabis şi 49 de doze a câte un gram, porţionate.

Cu ocazia audierilor, studentul la Arte Vizuale şi Design a recunoscut că este consumator de cannabis din 2020. Se aproviziona de la un dealer, o dată la două săptămâni. Adicţia era însă costisitoare, iar tânărul de 20 de ani nu avea o sursă stabilă de venituri, aşa că s-a hotărât să-şi cultive propriile plante. A cumpărat seminţele necesare, de mai multe soiuri, şi a găsit un loc pe care îl credea suficient de izolat, unde şi-a adus toate cele necesare. Îşi îngrijea cu atenţie cultura, vizitând-o periodic pentru a uda plantele şi a le înlătura pe cele bolnave. Urmărea constant starea vremii din comuna Cucuteni, pentru a şti când şi ce avea de făcut pentru ca plantele să se dezvolte optim. Din prima recoltă, din 2020, a vândut o parte, fie en-gros cu 30 de lei gramul, fie în doze, la preţuri cuprinse între 40 şi 70 de lei. Ocazional, organiza petreceri la domiciliu, unde confecţiona ţigări pentru sine şi invitaţi, făcând totodată reclamă plantaţiei. Unul dintre participanţii la aceste petreceri a precizat anchetatorilor că Balan îi spusese că vrea să ajungă la o producţie de 4 kg de cannabis pe care să o vândă en-gros pe piaţa ieşeană.

După arestare, Balan a colaborat cu anchetatorii, dosarul finalizându-se cu o propunere făcută de procurori de condamnare în baza unui acord de recunoaştere. Magistraţii Tribunalului l-au privit cu îngăduinţă pe student. Au reţinut în favoarea sa că era absolvent al unui liceu din Târgu Frumos cu rezultate fără bune, că a fost implicat în activităţi de voluntariat în cadrul Fundaţiei „Bethany”, că era bine integrat în familie şi societate, aflându-se totodată la primul conflict cu legea penală. Au fost argumentele în baza cărora judecătorii s-au decis asupra unei pedepse de doar 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa pronunţată joi este supusă apelului în termen de 10 zile. 

Comentarii