PNDL 3 – Lista proiectelor din judetul Iasi: 227 de planuri pentru 740 milioane euro

vineri, 12 noiembrie 2021, 02:50
4 MIN
 PNDL 3 – Lista proiectelor din judetul Iasi: 227 de planuri pentru 740 milioane euro

Iaşul, cu căciula-n mână la Bucureşti: 3,7 miliarde de lei, echivalentul a 740 milioane de euro, solicitate pentru proiectele judeţului din marele "pot" naţional de circa 10 miliarde de euro pe următorii 4 ani. Este vorba de Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", aşa-numitul PNDL 3 lansat de Florin Câţu după modelul anterioarelor PNDL-uri inventate de echipa PSD-Dragnea. Pentru finanţarea prin PNI, comuna Rediu, de exemplu, a cerut la fel de mulţi bani ca Primăria Iaşi. De asemenea, numeroase judeţe, printre care şi Botoşani, au cerut mult mai mulţi bani decât Iaşul. Predomină proiectele de modernizare de drumuri şi de extindere a reţelelor de apă şi canalizare.

 

Cele mai mari proiecte pentru care s-a cerut finanţare prin PNI, peste un milion de lei, vin din Timiş (canalizare în două sate din comuna Remetea Mare, 2,92 miliarde de lei – dar e foarte probabil că e o greşeală), din Neamţ (1,42 miliarde de lei pentru un proiect integrat de modernizare, consolidare şi reabilitare de drumuri şi poduri care asigură conectarea la reţeaua TEN-T), din Capitală (1,34 miliarde pentru reabilitarea mai multor bulevarde) şi din Sibiu (1,24 miliarde de lei pentru varianta ocolitoare sud).

Vezi aici ce lucrari sunt propuse pentru judetul Iasi

Cel mai scump proiect din Iaşi vizat pentru finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” vine de la Consiliul Judeţean. Aşa cum am mai relatat, CJ a pregătit 14 astfel de solicitări, cea mai mare fiind pentru modernizarea a aproape 42 de kilometri din DJ 208 care străbate partea apuseană a judeţului de la sud la nord, respectiv de la limita judeţului Neamţ la graniţa cu Suceava, prin Mirceşti-Hălăuceşti-Luncaşi-Cozmeşti-Stolniceni Prăjescu-Valea Seacă-Heci-Lespezi-Buda.

Al doilea proiect ca valoare solicitată, cu autor tot CJ, 85 de milioane de lei, vizează modernizarea a 11,5 km din DJ 280 pe traseul Strunga (DN 28)-Hăbăşeşti-Brătuleşti-Hândreşti-Oţeleni – limita judeţului Neamţ – Piscu Rusului-Zece Prăjini-Dagâţa-Băluşeşti – limita judeţului Vaslui. Cu o valoare similară, urmează refacerea drumului spre Vaslui, 25,6 km pe DJ 248 între intersecţia cu Centura Iaşi (Lunca Cetăţuii) şi Scânteia – limita judeţului vecin.

Cu 63 de milioane, CJ speră să modernizeze 10,4 km pe DJ 282A între Popricani şi Larga Jijia, iar cu 56 de milioane de lei, 7,6 km pe DJ 249D între Cristeşti şi Ţuţora (drumul accidentat pe unde sunt transportate deşeurile din tot judeţul).

Rediu cere cel mai mult dintre comune

Cea mai mare finanţare solicitată de o comună ieşeană, 55,6 milioane de lei, ar fi pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Rediu. Nu e singurul proiect de acest fel la Rediu, care a depus solicitare pentru încă unul, în valoare de 41 de milioane de lei.

Tot 55 de milioane încearcă să obţină şi comuna Popeşti, pentru un proiect similar. La Ţigănaşi, necesarul pentru extinderea/ înfiinţarea acestor reţele este de 53,5 milioane.

Peste 50 de milioane de lei încearcă să obţină şi comuna Aroneanu, pentru modernizarea unor drumuri de interes local.

De la Primăria Iaşi, cea mai consistentă finanţare este aşteptată pentru reparaţii capitale la infrastructura Pasajului Socola, 37,3 milioane de lei. Cea mai „subţire” finanţare solicitată din judeţul Iaşi aparţine tot Primăriei municipiului reşedinţă, 473,5 mii lei pentru modernizarea străzii Nicolae Istrati pe o lungime de 81 de metri, lângă Colegiul „C. Negruzzi”.

Cititi si: Lista drumurilor din județ pentru care se cer 100 milioane de euro prin PNDL 3

În total, 7.545 de solicitări din toată ţara au fost depuse pentru finanţare prin PNI, din acestea 727 venind din judeţul Iaşi. Suma totală în situaţia publicată ieri de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este de 137,59 miliarde de lei. Adică aproape 28 miliarde de euro, apropiindu-se de suma oferită de UE României prin PNRR : 29 miliarde. Atenţie, însă : sunt bani ceruţi, nu şi oferiţi. Ordonanţa adoptată de Guvernul Cîţu la începutul lunii septembrie, cu trei zile înainte ca miniştrii USR să demisioneze, prevede însă un buget de doar 50 de miliarde de lei pentru acest program, de aproape trei ori mai puţin decât solicitările formulate.

Cu un total de 3,7 miliarde de lei (740 milioane euro), judeţul Iaşi este devansat de Bucureşti (9,7 miliarde), Timiş (8 miliarde), Bihor (4,8 miliarde), Sibiu (4,7 miliarde), Botoşani (4,3), Maramureş (4), Suceava (3,9) şi Sălaj (3,8 miliarde de lei solicitate). Urmează Cluj şi Neamţ, cu 3,6 miliarde de lei fiecare.

Cine s-a codit să ceară finanţare

Între unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, Consiliul Judeţean încearcă să prindă partea leului, cu 14 solicitări depuse pentru tot atâtea proiecte cu o valoare totală de 707 milioane de lei. Primăria Iaşi a cerut 126 de milioane de lei pentru 22 de proiecte. Podiumul după acest criteriu este completat de Primăria Rediu, cu 8 solicitări pentru proiecte ce însumează 123 de milioane de lei. Urmează în ordine Schitu Duca, 92,5 milioane pentru 4 proiecte, şi Prisăcani, 77,26 milioane de lei pentru 3 proiecte.

Cititi si: Lista proiectelor pe care Primăria Iaşi le vrea finanţate prin Programul Saligny

Există şi comune care nu au dat semne că ar avea nevoie de bani: Dobrovăţ a solicitat 3,67 de milioane de lei (pentru modernizarea unor drumuri săteşti), Mogoşeşti-Siret a cerut 3,84 de milioane, Mogoşeşti şi Ruginoasa, ceva mai puţin de 4 milioane de lei, toate aceste comune depunând câte o singură cerere de finanţare.

 

 

Comentarii