Poli Iaşi a ajuns ciuca bătăilor! Ultima dată a încasat-o de la FC Voluntari, aseară

luni, 22 iunie 2020, 01:43
5 MIN
 Poli Iaşi a ajuns ciuca bătăilor! Ultima dată a încasat-o de la FC Voluntari, aseară

FC Voluntari – Politehnica Iaşi 1-0 (1-0), în etapa a V-a a Ligii I de fotbal. Lucrat şi alungat din Copou în iarnă, Mihai Teja a scos din adâncuri echipa ilfoveană şi a înfundat Iaşul pe ultimul loc. Meciul, în care cele două echipe şi-au împărţit reprizele, a fost decis de o gafă uriaşă a lui Klimavicius, care a provocat aiurea penaltiul din care s-a marcat

Voluntari: Cojocaru – Belu, Paşcanu, Achim (’72 – Balaur), Kocic – Căpăţână, Pablo, I. Gheorghe (’72 – Gorobsov) – Măţan (’82 – Vlad) – Simonovski (’82 – Eric), Ţîră (’61 – Sanoh). Antrenor: Mihai Teja.

Iaşi: Rusu – Cabral (’78 – Popadiuc), Klimavicius, Frăsinescu, Şerban – Horşia (’52 – Platini), Breeveld (’78 – De Iriondo), Passaglia, Grădinaru – Luckassen (’71 – Cristea), Omoh. Antrenor: Mircea Rednic.

Cartonaşe galbene: Simonovski (’60), Belu (’89), Sanoh (‘90^5) / Klimavicius (‘14), Passaglia (‘27), Frăsinescu (‘29).

Arbitri: Istvan Kovacs; Vasile Marinescu, Mihai Artene.

1-0, min. 17: Căpăţână, dintr-un penalty acordat după o gafă uriaşă a lui Klimavicius, care a pierdut uşor prim-planul într-un duel cu Simonovski şi l-a împins aiurea în careu.

Mihai Teja a dat o palmă usturătoare celor care l-au lucrat şi l-au alungat din Copou la sfârşitul lui 2019. Antrenorul pe care fostul preşedinte al Politehnicii, Adrian Ambrosie, şi unii jucători l-au dorit plecat, pentru a le face loc maneliştilor din gaşca lui Flavius Stoican, a condus ieri pe FC Voluntari spre victorie în duelul cu Poli. Drept urmare, Iaşul s-a afundat pe ultimul loc al clasamentului în timp ce Voluntariul lui Teja, care are un bilanţ incredibil în 2020 (şapte victorii şi două remize, eşecul în faţa FCSB fiind o restanţă de anul trecut) s-a transformat dintr-o echipă condamnată într-una în ascensiune spre vârful play-out-ului.

Duelul de ieri a avut două feţe diferite. Primul act a aparţinut gazdelor. Mai proaspeţi, mai determinaţi, cu un joc cursiv şi o viteză în plus, ilfovenii au condus pe merit la pauză. Golul a picat după o eroare incredibilă a lui Klimavicius, care a provocat aiurea un penalty, în minutul 17, Căpăţână transformând. Până la gol, FC a mai avut o dublă ocazie, în acelaşi minut, 6 (Rusu a respins la şutul lui Ţîră, iar Simonovski a reluat „peste”, de la 6 metri), iar Poli replicase prin Omoh, a cărui acţiune individuală (min. 14) a fost finalizată cu un şut parat de portar. Chiar dacă a fost dominată, fără însă ca gazdele să aibă ocazii foarte mari, Politehnica a mai avut o contră, în minutul 37, când Grădinaru a trimis pe lângă poartă.

Oaspeţii au schimbat cursul meciului după odihnă şi au dominat primul sfert de oră al reprizei secunde, interval în care Luckassen (’48) şi Platini (’59) au trimis pe lângă poartă, iar Omoh (’60) a ratat o ocazie uriaşă. Partida s-a echilibrat apoi, şuturile trimise de ambele echipe nefiind periculoase. Ocazia importantă a lui Măţan (’76 – Rusu a respins de sub bară) i-a trezit pe oaspeţi, care au dominat finalul. Zeiţa Fortuna a pedepsit însă un club în care prea mulţi ani a guvernat minciuna şi ipocrizia, şutul lui Cristea (’86) lovind bara.

Iaşi a bifat astfel al treilea eşec din tot atâtea meciuri după restartul Ligii I şi frisoanele retrogradării sunt din ce în ce mai puternice în Copou…

Rednic acuză

* Oaspeţii au jucat în echipamentul de rezervă, negru, ca urmare a faptului că gazdele au fost echipate în albastru. ^ După ce a gafat grav etapa trecută, cu Academica Clinceni, Ştefan Târnovanu nu a prins lotul de 20 pe care Poli s-a bazat ieri, rezervă de portar fiind Axinte. Pe bancă au mai stat A. Zaharia, Onea, Fomba şi Mihalache. ^ Klimavicius a provocat duminică al patrulea penalty din acest sezon! Rednic a considerat că penaltiul a fost uşor acordat. „Nu vreau să fiu luat de prost! La nivelul tău de arbitru, să dai un asemenea penalty… Nu era cazul! Imprudenţe au fost şi la noi, şi nu s-a dat nimic! Ar trebui testat jucătorul care a căzut, să nu-i fi fost rău. Sau poate l-a împuşcat cineva din tribună „ a spus tehnicianul, care a precizat, voalat, că Voluntari a avut parte de arbitraje favorabile în toate meciurile disputate după restartul Ligii I: „Aici e o zonă interesantă, frumoasă, dar ar trebui să se oprească!” ^ În minutul 53, când a trecut pe lângă Teja, pentru a se duce la încălzire, Andrei Cristea s-a îmbrăţişat cu tehnicianul cu care a lucrat în prima parte a sezonului. ^ Poli a pierdut primul meci din istorie în deplasare la Voluntari. ^ La începutul carierei de antrenor, Teja i-a fost „secund” lui Rednic la FC Vaslui, Dinamo Bucureşti, Khazar Lankaran, Petrolul Ploieşti şi Standard Liege. ^ Gazdele au făcut o singură schimbare faţă de formula etalată la ultimul meci (Ţîră în locul ex-ieşeanului Sanoh, intrat pe parcurs), în timp ce Poli nu a mizat în start pe cinci dintre titularii disputei cu Academica. ^ Cum gazdele au jucat marţea trecută la Sfântu Gheorghe, iar oaspeţii joi, acasă, conducerea moldovenilor a decis ca jucătorii să facă deplasarea sâmbătă, cu avionul, până la Bucureşti. După meci, Poli s-a întors la Snagov, unde a stat sâmbătă noapte. Ieşenii vor avea cartierul general la marginea Bucureştiului mai multe zile şi în această săptămână, în care vor mai juca miercuri, la Sfântu Gheorghe, în Cupa României, şi la Ploieşti, contra Chindiei Târgovişte, sâmbătă, în runda a VI-a a grupei a doua valorice a campionatului.

Declaraţiile tehnicienilor

Mihai Teja: „ bucur că am câştigat trei puncte, sunt cele mai importante de până acum. Am făcut o primă repriză bună, am dat gol, mai puteam înscrie. Apoi, am scăzut, s-a văzut oboseala, s-a simţit că am jucat trei meciuri într-o săptămână. Am avut şi şansă pe final în faţa unei echipe bune, puternice. Obiectivul rămâne evitarea retrogradării, dar vom încerca, dacă se va putea, să ne clasăm cât mai sus în clasament”.

Mircea Rednic: „Ei au avut mai mult iniţiativa în prima repriză, fără să aibă ocazii însă. În repriza a doua am dominat noi, însă nu a intrat în poartă. Am avut şi ghinion, la bara lui Cristea, a trecut mingea prin faţa porţii. E păcat, am făcut trei meciuri bune, dar nu am luat niciun punct. Trebuie să rămânem pozitivi, să jucăm şi împotriva arbitrilor şi a climei. N-o să jucăm la 11 dimineaţa! O să intre mingea şi o să luăm puncte. Vom trata serios Cupa”.

 

Comentarii