Politehnica, atenţie la neatenţie!

miercuri, 02 martie 2022, 02:43
4 MIN
 Politehnica, atenţie la neatenţie!

 

Poli are un lot subţire şi poate avea emoţii serioase legate de menţinerea în Liga a II-a (foto:www.liga2.prosport.ro)

 

Şedinţa de luni a Consiliului Local Iaşi, care a adus Politehnicii Iaşi 9,75 milioane lei, a trecut pe planul second analiza startului echipei în sezonul de primăvară, analiză care nu trebuie însă neglijată, Mai ales că după parcursul fluctuant din meciurile amicale ale iernii, Poli Iaşi a etalat o faţă destul de palidă sâmbătă, în Copou, în prima partidă oficială a anului. Deşi prestaţiile din teste nu sunt repere de bază pentru nicio echipă serioasă, impresia lăsată de ieşeni oficialilor Petrolului Ploieşti după succesul obţinut în meciul amical derulat în Prahova – “Iaşi e o echipă lucrată, însă limitată, care, în funcţie de ce au făcut adversarele în iarnă, ar putea avea probleme la retrogradare” – s-a confirmat în duelul cu FC Braşov.

Politehnica nu a putut trece de o echipă neînchegată (cinci titulari au fost noi la ardeleni), cu o prospeţime redusă, dar beneficiind o mare experienţă. Diferenţa de rutină s-a văzut în multe momente între o trupă gazdă cu o medie de vârstă de 24,8 ani şi cea braşoveană, cu media de 28,2 ani. De altfel, strategia oaspeţilor, de a miza pe jucători capabili să prindă măcar barajul de menţinere, unde experienţa ar putea fi decisivă, s-a văzut în formula de start: nu mai puţin de cinci jucători au avut “3” prefixul vârstei, iar majoritatea fotbaliştilor oaspeţilor au multe meciuri în prima ligă, în diferite campionate.

De cealaltă parte, planul pe care a mers Poli în această iarnă este riscant. Parţiala întărire a echipei încă de acum, în vederea promovării în sezonul viitor, nu a fost realizată, transferurile sonore fiind amânate pentru vară. Mai mult, chiar şi ţinte privite ca fiind accesibile au fost ratate. Asta în timp ce, de pildă, „ U” Cluj a adus nu mai puţin de opt jucători din prima ligă, nume chiar, precum Ely, Romario Pires, R. Romeo, Pîrvulescu sau Filip, iar Hermannstadt a mutat la fel de sonor, transferându-i, printre alţii, pe Iliev sau Hora.

Mai trebuie subliniat că, deşi problemele din linia mediană au fost vizibile aproape meci de meci în sezonul de toamnă, Poli nu a adus decât un mijlocaş, Muratovic, care a mai mişcat ceva sâmbătă. Insuficient însă pentru a tura motoarele unei echipe în care superioritatea numerică de la mijloc (Braşov a jucat cu două vârfuri în multe momente de joc) nu s-a simţit. Asta pentru celelalte pistoane fie nu au fost pe măsura potenţialului (Fr. Cristea), fie sunt evident uzate (Stan), fie nu au anvergură (Mărieş, Chiorean). Cu mijlocul dând rateuri multe, a fost logic ca până la intrarea lui Plohotniuk Iaşul să fi avut doar palide acţiuni ofensive, cu excepţia golului lui Camara, atacant insuficient pus în valoare.

Grav pentru Poli este că în condiţiile în care doar un jucător a absentat, Puşcaş, antrenorul Costel Enache a avut o singură soluţie de dinamizare a ofensivei (!), Plohotniuk, şi el la debut. În rest, pe bancă au fost patru fundaşi, Cană şi Okan, plus tinerii Defta şi Ilie, care sunt utilizaţi şi la mijloc, şi trei mijlocaşi cruzi, Aftanache, Asăvoaei şi Pelivan. De altfel, Enache nici nu a mai făcut cele cinci modificări la care avea dreptul, din lipsă de soluţii. Ce se va întâmpla însă dacă problemele lui Sekou Camara vor reapare, iar Plohotniuk nu va confirma sau va avea necazuri familiale e unul dintre coşmarurile pe care şefii Iaşului ar trebui să le aibă… Să nu mai vorbim de posibilele suspendări sau accidentări într-un play-out în care cuţitele vor fi pe masă, iar neaducerea a doi mijlocaşi de valoare, unul pe benzi, unul – în centru, ar putea fi regretată.

Trăgând linie, Poli, care nu are nici un prim “11” solid, nici rezerve cu puterea de a schimba cursul partidelor, ca să punctăm doar problemele pe linie sportivă ale unui club cu multe neajunsuri, trebuie să facă orice îi este posibil pentru a evita locul de baraj de e care o desparte doar două puncte. Pentru că un eventual baraj cu FC Braşov, care are mici şanse să scape direct de retrogradare, poate crea emoţii Politehnicii. Mari, foarte mari! (Ovidiu MINEA)

 

 

 

 

 

 

Comentarii