Politehnica începe să înmugurească

marți, 22 septembrie 2020, 01:43
4 MIN
 Politehnica începe să înmugurească

Echipa ieşeană a câştigat pe merit la Arad, unde, pe lângă unele carenţe, a arătat şi multe lucruri bune

 

Echipa pregătită de Daniel Pancu a trecut peste înfrângerile la scor suferite la Botoşani (0-4) şi în Copou, cu Gaz Metan Mediaş (1-4), în faţa unor echipe care în vară au jucat în play-off şi a “înviat” duminică, la Arad. Iaşi a învins cu 3-2 pe UTA, o trupă cu o tradiţie copleşitoare, care a făcut transferuri de marcă în această vară, aducând jucători care au salarii duble faţă de cele ale moldovenilor.

Evocându-şi trecutul, prin vizita făcută în dimineaţa meciului de simbolurile actuale ale Politehnicii, antrenorul Daniel Pancu, căpitanul Andrei Cristea şi team-managerul Marius Onofraş, la mormântul lui Ionuţ Popa, Poli pare că începe să-şi preţuiască şi prezentul. Pe cocheta arenă nou-nouţă “Francisc Neumann” (altă umilinţă pentru Iaşi, care are un stadion din 1960), trupa lui Pancu a avut destule momente în care a arătat fotbal. Seminţele plantate în urmă cu doar o lună de tehnicianul care a renunţat la fotoliul cald de preşedinte al Rapidului pentru a prelua conducerea unei echipe măcinată de datorii, care nu e în stare să facă nici măcar o deplasare de 1 300 de kilometri cu avionul, cu cel mai slab cotat lot din Liga I, dau semne de înmugurire.

Poate cel mai important câştig al Politehnicii este acela că Pancu a ştiut să transmită vestiarului o parte din gena sa de “războinic”. Iaşi, echipă care de regulă cădea la cel mai mic şoc, a luptat şi a avut duminică nu numai puterea de a şterge din memorie ultimele două eşecuri, dar şi pe cea de a reveni de două ori, după ce a fost condusă. A doua oară chiar după un moment în care arbitrii au anulat la faza premergătoare reuşitei de 2-1 un gol semnat de Andrei Cristea,pentru un ofsaid discutabil. Mai mult, oaspeţii nu s-au mulţumit cu egalul care se contura spre final şi au forţat victoria, pe care au obţinut-o. Succesul a fost just, fapt recunoscut şi de statistică (9-10 la şuturi, 3-6 la încercări cadrate, 3-2 la cornere, 0-3 la ocazii) şi chiar de antrenorul gazdelor, Laszlo Balint. În afară de agresivitate şi dăruire, văzută de la veteranii Cristea, care a scos mingi din jumătatea proprie şi Platini, care a alergat ca niciodată, şi până la crudul Onea, care a măturat banda dreaptă, la Poli s-a văzut şi un fotbal plăcut ochiului, apreciat de marea masă a microbiştilor. Cu pase multe, construcţie (superioritatea din zona centrală a terenului, unde cei trei mijlocaşi ai moldovenilor aveau des în faţă doar doi adversari, în condiţiile în care UTA a mizat pe modulul 4-4-2, s-a simţit des) şi multe şuturi.

Toate aceste lucruri şi rezultatul au făcut ca nerealizările să cadă pe planul doi. Acestea nu trebuie însă ignorate, În primul rând, Politehnica a confirmat că e vulnerabilă în defensivă. Faptul că Iaşi are cea mai penetrabilă apărare din Liga I este o consecinţă logică şi a jocului avântat, dar şi a fragilităţii existente mai ales în zona centrală, unde e limpede că mai trebuie adus cel puţin un stoper de valoare. Apoi, au fost destule momente în care liniile nu erau ţinute corespunzător, excesul de adrenalină făcând ca echipa să fie ruptă în două. Nu în ultimul rând erorile individuale au continuat să apară, chiar dacă nu au mai fost de dimensiuni cosmice, ca în disputa cu Gazul. O altă problemă, lipsa de omogenitate, este scuzabilă, în condiţiile în care patru dintre titulari abia au venit în Copou, unii având mai puţine antrenamente în “alb-albastru” decât degetele de la mâini.

Din aceste cauze, succesul de la Arad nu trebuie supralicitat. Aşa cum s-a avut puterea de a nu se face “înmormântare” după înfrângerile din rundele II şi III, aşa va trebui şi acum să nu se facă “nuntă”. Pentru că mai e mult de muncă până când micii muguri de echipă apăruţi să înflorească, lucru absolut necesar pentru ca Poli, scăpată de retrogradare în vară prin birouri, să se menţină în elită pe teren în acest sezon.

 

Poli-catalog

 

Axinte (5,5) – a parat un şut, a încasat două goluri.

Onea (7) – sigur în defensivă, a marcat golul decisiv, în minutul 84, cu un şut de excepţie.

Mihalache (5,5) – putea mai mult la primul gol încasat.

Baxevanos (5) – are partea lui de vină la ambele reuşite ale arădenilor.

Buşu (5,5) – reacţie bună după debutul dezastruos din etapa trecută.

Vanzo (5,5) – are calităţi, dar neintegrat.

Breeveld (6) – a ţinut bine mijlocul, i-a pasat lui Cristea la primul gol.

Passaglia (6) – muncitor.

Platini (7) – a dat un gol, a irosit câteva momente bune, a excelat, ca niciodată, la capitolul dăruire.

A.Cristea (7) – a dat semnalul renaşterii când a egalat, a coborât des în jumătatea proprie, chiar cu preţul irosirii resurselor fizice.

Calcan (5) – poate mult mai mult.

Popadiuc (5) – o nouă ratare într-un moment bun.

Fr. Cristea a intrat în minutul 76, iar Acka în minutul 90^2.

foto: www.politehnicaiasi.ro

Comentarii