Poliţia ieşeană merge în deficit de cadre: 300 de poliţişti lipsă

vineri, 10 decembrie 2021, 02:54
1 MIN
 Poliţia ieşeană merge în deficit de cadre: 300 de poliţişti lipsă

Motivul: pensionările masive, care au la bază condiţiile legale ce i-au avantajat pe mulţi oameni cu experienţă să plece din sistem încă de tineri. “Trebuie să facem faţă infracţionalităţii cu tinerii care au intrat în sistem”, expune o altă problemă chestorul Costel Gîtlan, şeful IPJ.

 

În ultimii doi ani, poliţia ieşeană a rămas fără o parte însemnată dintre oamenii experimentaţi. Aceştia s-au pensionat, profitând de condiţiile legale favorabile, iar în locul lor au venit tineri destoinici, dar încă neexperimentaţi. De asemenea, cei mai mulţi au venit în sistem din sursă externă, prin angajare. În total, în anul 2020 au plecat aproximativ 200 de poliţişti, iar anul acesta alţi 80. Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a precizat că deficitul de cadre este de câteva sute de posturi. “Suntem în deficit de 300 de oameni, iar Iaşul este destul de mare, ar conta enorm să avem aceşti oameni. Trebuie să facem faţă infracţionalităţii cu tinerii care au intrat în sistem, contează să aibe de la cine să înveţe. De la Academia de Poliţie au venit la Iaşi foarte puţini oameni. Cei care s-au pensionat, a fost dreptul lor…”, a spus chestorul Costel Gîtlan, şeful IPJ Iaşi.

În ultimii ani, Poliţia ieşeană a organizat mai multe concursuri din sursă externă, unde au fost angajate persoane la diferite compartimente cu deficit, în special experţi. De exemplu, la Serviciul de Investigaţii a Criminalităţii Economice au fost angajaţi mai mulţi economişti.

Comentarii