După articolele publicate în “Ziarul de Iaşi” despre modul în care sunt “împărţite” organele pentru transplant

Premieră așteptată de ani de zile: ficatul şi rinichii prelevaţi au rămas la Iaşi

vineri, 14 iunie 2019, 01:57
3 MIN
 Premieră așteptată de ani de zile: ficatul şi rinichii prelevaţi au rămas la Iaşi

Rinichii au fost transplantaţi la Spitalul “Parhon”, iar ficatul la Spitalul “Sf. Spiridon”

Premieră pentru centrele de transplant din Iaşi. Ieri au avut loc trei transplanturi de organe, în urma unei recoltări realizate tot în municipiu.În noaptea de miercuri spre joi, o echipă formată doar din medici ieşeni au recoltat cei doi rinichi, ficatul şi corneele de la o pacientă în vârstă de 50 de ani, aflată în moarte cerebrală. Aceasta era din judeţul Botoşani şi fusese internată, în urma unei complicaţii încă necunoscute de sănătate, în secţia de terapie intensivă a Spitalului “Sfântul Spiridon” din Iaşi.
 
Cei doi rinichi au fost duşi la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon” şi transplantaţi în cursul zilei de joi. Primitorii sunt din Iaşi şi Botoşani, au peste 50 de ani şi făceau dializă de mai mult timp, aflându-se de ceva vreme pe lista de aşteptare. Medicii spun că intervenţiile au decurs bine, iar evoluţia pacienţilor este deocamdată foarte bună. „A fost o realizare deosebită, deoarece a fost prima prelevare făcută integral de medici din Iaşi şi toate organele au rămas aici. Cei doi rinichi au ajuns la doi pacienţi cu care a existat cea mai bună potrivire şi care au îndeplinit condiţiile pentru transplantare. Considerăm că ceea ce s-a întâmplat acum este o intrare pe un făgaş normal şi cred că asta se datorează discuţiei pe care Ministerul Sănătăţii a avut-o marţi cu membrii Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), în care s-au dezbătut noi direcţii pentru îmbunătăţirea activităţii, printre care şi alocarea de organe. S-a ajuns la consensul că, în cazul alocării, trebuie să primeze criteriul regional, bineînţeles atunci când nu este vorba de situaţii extraordinare”, a precizat prof. dr. Adrian Covic (foto), coordonatorul Centrului de Transplant Renal. 
 
 
Tot în cursul zilei de ieri a fost realizat şi transplantul de ficat, de către specialiştii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Primitorul este din Suceva, are 42 de ani şi se afla, de asemenea, de ceva vreme pe lista de aşteptare. „Pacientul care a primit ficatul era stabil, iar intervenţia a decurs bine. De la donator s-au prelevat toate organele viabile, cu excepţia inimii şi a plămânilor, care au fost afectate”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonator Centrului Regional de Transplant Iaşi.
 
Cele două cornee vor fi transplantate luni. În ultimii ani, medici ieşeni au atras atenţia de mai multe ori asupra modului inechitabil în care se făcea distribuţia organelor. Situaţia, făcută publică în nenumărate articole ale “Ziarului de Iaşi”, arăta că, deşi în spitalele din zona Moldovei se recoltau organe de la donatori în moarte clinică, acestea erau trimise, de cele mai multe ori, în Capitală. 

Comentarii