Președintele Academiei Române a avut funcții politice în structurile comuniste încă din liceu

luni, 07 septembrie 2020, 10:11
2 MIN
 Președintele Academiei Române a avut funcții politice în structurile comuniste încă din liceu

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a avut funcții politice în structurile comuniste încă de când era elev, după cum reiese din dosarul său de cadre, de dinainte de 1989, publicat pe Facebook de subprefectul de Cluj.

Actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a fost primit în Uniunea Tineretului Comunist în 1969, o organizație politcă a regimului. Apoi, încă din liceu a început să primească funcții politice în cadrul UTC.

„În liceu, un an a fost secretar al al organizației pe clasă, doi ani membru al comitetului UTC pe liceu și un an membru în Consiliul Județean al Elevilor. (…) Ca student, pe lângă interesul deosebit ce l-a manifestat în pregătirea lui, a desfășurat și o susținută activitate obștească. A fost secretar al ASC (Asociația Studenților Comuniști – n.r.), vicepreședinte pentru probleme politico-ideologice în Consiliul UASC pe Universitate, reprezentant al studenților în Consiliul profesoral al facultății”, reiese din dosarul de cadre al academicianului.

Istoricul Mădălin Hodor a explicat, pentru Newsweek România, că dosarul de cadre al președintelui Academiei Române este unul obișnuit pentru membrii Partidului Comunist Român. Dar, în cazul lui Ioan Aurel Pop este faptul că documentele sunt relevante pentru că arată ascensiunea sa, încă de tânăr, pe linie politică în cadrul regimului Ceaușescu.

„Nu este un dosar de cadre deosebit. Este tipic. Arată doar că Ioan Aurel Pop a fost urcat în sistem de mic. Pe linie de partid. Asta e prima parte. A doua este cea prin care a ajuns pe listele Securității”, a arătat Mădălin Hodor.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii