De Business

Punem punctul pe știi

Prețul apartamentelor, umflat. „Supraevaluările nu pot rezista la nesfârșit”

marți, 08 februarie 2022, 12:55
2 MIN
 Prețul apartamentelor, umflat. „Supraevaluările nu pot rezista la nesfârșit”

Piața este supraevaluată, prețul unui apartament scos la vânzare fiind de fapt cu zeci de mii de euro mai mare decât ar trebui.

Prețul cu care se vinde un apartament de 55 metri pătrați în București este între 100.000 și 110.000 de euro și unul similar în Cluj-Napoca, până la 130.000 de euro. Iancu Guda a arătat de ce este vorba despre o supraevaluare în ambele cazuri și a precizat că, de fapt, un astfel de apartament ar costa în realitate cu 30.000 de euro mai puțin.

"Prețul real înseamnă ce vezi în piață, dar trebuie să fim conștienți de valoarea reală. Dacă s-a vândut recent un apartament la un preț similar nu înseamnă că dacă cumpărăm la același preț e ok, că asta e valoarea de piață. În 2021 cererea a crescut foarte mult s-au luat 21 miliarde de lei credite ipotecare și toate au dus la creșterea prețurilor în contextul în care oferta a fost mai mică. Valoarea oricărui activ este cât produce de fapt. În cazul unui apartament, cât produce? Vorbim în acest caz de chirie. Să fim conștienți cu cât l-am putea închiria – chiar dacă nu o facem – pentru că asta ne da valoarea. Luăm chiria lunară, știm cât se pate încasa, o înmulțim cu 12 luni, înmulțim cu 15 ani și asta e estimarea de încasări pe care o poate produce un apartament în 15 ani. Noi trebuie să recuperăm investiția în 15 ani. Apoi, scădem 20%, luăm în calcul că apartamentul nu va fi închiriat mereu, apoi ținem cont de cheltuielile de întreținere, taxe. Făcând calculul acesta în cazul unui apartament de 55 de metri pătrați, vedem că nu atât valorează. Este o diferență de 30.000 de euro între ce se pune pe piață și cât e valoarea concretă. Ajungem să cumpărăm supraevaluat, dar la un moment dat piață se corectează. Supraevaluările nu pot rezista la nesfârșit", a spus Iancu Guda.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii