Primăria, amendată pentru că nu a pus suficientă sare, pentru a nu fi polei pe stradă

marți, 16 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Primăria, amendată pentru că nu a pus suficientă sare, pentru a nu fi polei pe stradă

Primăria va plăti oalele sparte într-un accident auto. Ancheta a stabilit că accidentul fusese provocat de poleiul de pe străzi. În instanță, reprezentanții municipalității au încercat fără succes să sugereze că ar fi fost vina șoferului.

Accidentul s-a produs pe 26 ianuarie anul trecut, fiind soldat doar cu pagube materiale. Polițiștii au apreciat că accidentul se produsese din cauza faptului că Primăria nu-și respectase obligația de întreținere a drumului pe timp de iarnă. Ca urmare, ei au amendat municipalitatea cu 3.045 lei. Amenda a fost contestată de municipalitate în fața Judecătoriei.

Aici, reprezentanții Primăriei au afirmat că pe tronsonul respectiv din DN 24, corespunzător traseului de tramvai nr. 11, Citadin SA efectuase în ziua precedentă lucrări de combatere a poleiului şi a gheții, împrăștiind două tone de sare.

Ei au apreciat că vina pentru producerea accidentului ar fi putut să aparțină chiar șoferului, dar și că nu este sigur că accidentul avusese loc chiar în punctul indicat de procesul-verbal.

Argumentele municipalității au fost respinse de magistrații Judecătoriei. Polițistul constatase situația prin propriile simțuri, procesul-verbal întocmit de acesta beneficiind de prezumția de veridicitate. Primăria ar fi trebuit să demonstreze că accidentul avusese loc în alt punct decât cel menționat sau că pe stradă nu se afla polei.

Faptul că Citadin împrăștiase în zonă două tone de sare era irelevant, câtă vreme această cantitate se dovedise a fi insuficientă. De altfel, polițistul fusese chiar îngăduitor, amenda putând urca până la 14.500 lei.

„Instanţa apreciază că sancţiunea este aplicată în mod legal (chiar în cuantumul minim legal – 21 de puncte de amendă) şi justificată în raport de pericolul social al faptei. Această faptă contravenţională prezintă un grad de pericol social ridicat, prin aceea că se pot produce consecinţe mult mai grave decât cele produse în prezenta cauză, astfel că nu se impune înlocuirea amenzii cu sancţiunea avertismentului. În plus, instanţa consideră că acest gen de fapte contravenţionale este din ce în ce mai des întâlnit şi că este necesară sancţionarea contravenţională cât mai adecvată a administratorilor de drum pentru a se realiza scopul educativ şi preventiv al sancţiunii contravenţionale”, au conchis magistrații.

Aceștia au respins plângerea Primăriei ca nefondată. Apelul declarat de municipalitate împotriva sentinței a intrat vineri pe rolul Tribunalului. 

Comentarii