Proiect pentru screeningul infecţiilor cu virusuri hepatitice

joi, 28 mai 2020, 19:52
1 MIN
 Proiect pentru screeningul infecţiilor cu virusuri hepatitice

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică sunt parteneri ai proiectului „LIVE (RO) – Formarea personalului medical din România pentru screeningul populaţional al infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D“, prin care vor fi formaţi 330 de specialişti din toată ţara, medici de familie din toate cele opt regiuni, în domeniul prevenirii, depistării precoce, diagnosticului şi tratamentului hepatitelor virale. 

Până acum au fost organizate seminarii de formare la care au participat 314 medici de familie, cursurile fiind acreditate de Colegiul Medicilor din România, iar seminariile sunt susţinute de lectori cu experienţă în gastroenterologie şi medicină internă. Modulul teoretic va surprinde modul de administrare şi interpretare a chestionarelor epidemiologice, prezentări de cazuri clinice şi screeningul hepatitelor cronice virale B, C, D, precum şi elemente cheie de monitorizare a pacientului cu afecţiuni hepatice.

Modulul practic va include tehnici de evaluare ultrasonografică, tehnici de evaluare neinvazivă a pacientului cu hepatită cronică, tehnici de testare rapide şi aplicaţii TIC în vederea implementării şi utilizării Sistemului Electronic de Evidenţă a Screeningului. „Hepatitele cronice necesită monitorizare constantă. La medicul de familie, monitorizarea bolilor cronice are principal scop stabilirea evoluţiei bolii, urmărirea apariţiei complicaţiilor, asigurarea complianţei la tratament şi cuantificarea efectelor acestuia. Astfel, se impune stabilirea unui program anume de monitorizare în funcţie de afecţiune, a unor parametri semnificativi de urmărit în timp pentru aprecierea cât mai exactă a evoluţiei bolii, a apariţiei complicaţiilor sau chiar a ameliorării respectivei afecţiuni“, se precizează într-o informare de presă. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Program Operaţional Capital Uman 2014-2020, iar beneficiarul principal este Institutul Clinic Fundeni.

Comentarii