Rănit în accidentul de care nu se face vinovat, un ieşean a rămas infirm pe viaţă. Îşi caută de doi ani dreptatea în instanţe

miercuri, 16 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Rănit în accidentul de care nu se face vinovat, un ieşean a rămas infirm pe viaţă. Îşi caută de doi ani dreptatea în instanţe

Rănit în urma unui accident şi rămas din această cauză fără loc de muncă, un ieşean îşi caută dreptatea în faţa instanţelor. Tribunalul i-a recunoscut dreptul de a fi despăgubit, dar decizia finală va fi luată de Curtea de Apel.

Pe 23 ianuarie anul trecut, I.C. se afla într-o utilitară Ford condusă de C.V.C., în calitate de pasager, pe locul din dreapta şoferului. Pe fondul vitezei, C.V.C. a pierdut controlul asupra volanului şi a ieşit în decor, maşina răsturnându-se. În urma accidentului, I.C. a fost grav rănit, suferind o fractură de tibie şi una de femur. A fost necesară o intervenţie chirurgicală, pentru instalarea unei plăci cu şuruburi pentru fixarea osului femurului.

După două luni şi jumătate de îngrijiri, era vindecat, dar a fost avertizat de medici că recuperarea va fi una dificilă şi de durată. La externare, i s-a recomandat să nu calce pe piciorul afectat timp de trei luni, atela fiind menţinută încă 45 de zile. Mult timp, I.C. a mers cu ajutorul unui cadru, iar până acum nu a putut renunţa la cârje.

Până la accident, I.C. fusese manipulant de marfă, profesie pe care nu o mai putea exercita în noile condiţii. I-a fost oferit în firmă alt post, cel de agent de pază, dar şi acesta i-a fost inaccesibil, date fiind condiţiile în care se deplasa. În cele din urmă, în octombrie, contractul de muncă i-a fost desfăcut. La 53 de ani, rămăsese şomer.

S-a adresat instanţei, cerând pllata unor despăgubiri morale de 90.000 de euro pentru prejudiciul provocat de accident.

Cu actele dosarului în faţă, magistraţii Tribunalului au apreciat că nivelul despăgubirilor nu poate fi unul simbolic, având în vedere impactul pe care l-a avut accidentul asupra vieţii lui I.C.

„Reclamantul, dintr-o persoană care obişnuia să defăşoare orice timp de activitate specifică vârstei sale, a ajuns o persoană neputincioasă, în sensul că nici nu se poate deplasa pentru a face cumpărături uzuale. O perioadă s-a deplasat cu cadrul şi la peste 1 an de la accident, reclamantul încă se deplasează în cârje şi are dureri foarte mari. Reclamantul nu mai are viaţă socială şi a fost foarte afectat de decizia de incapacitate de muncă şi de faptul că i s-a desfăcut contractul de muncă”, au reţinut judecătorii din declaraţia unui martor chemat în instanţă.

În evaluarea daunelor, magistraţii au luaat în calcul şi limitările ce îi vor fi impuse lui I.C. până la sfârşitul vieţii, el nemaifiind capabil să alerge, să danseze ori să presteze o muncă fizică nici de intensitate medie. Judecătorii au evaluat suferinţa lui I.C. la 240.000 lei, sumă pusă în sarcina asigurătorului lui C.V.C., Euroins SA. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, ea fiind contestată de Euroins. Procesul se va relua în faţa Curţii de Apel.

 

Comentarii