Război în Ucraina, ziua 105: Zelenski spune că apărarea eroică a Donbasului continuă

miercuri, 08 iunie 2022, 07:27
2 MIN
 Război în Ucraina, ziua 105: Zelenski spune că apărarea eroică a Donbasului continuă

Luptele intense continuă miercuri, ziua 105 a războiului din Ucraina, pentru controlul orașului Severodonețk, unde Moscova susține că a „eliberat" zone rezidențiale, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a lăudat apărarea „eroică" a acestui oraș-cheie din Donbas.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghehi Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile rusești în centrul orașului Severodonețk.

Severodonețk, Lysychansk și Popasna rămân cele mai dificile locuri, a declarat Zelenskiy marți seara târziu.
Moscova a declarat că trupele sale au avansat și că a „eliberat” zone din Severodonețk. Zelenski a afirmat că „apărarea eroică" a Donbasului continuă.
Unii dintre soldații ruși din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă public.
Dmitri Medvedev a postat pe Telegram un mesaj contra Ucrainei și a Occidentului: „Îi urăsc, sunt niște ticăloși”
Peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, a anunțat pe surse agenția de știri Tass.
Rusia a predat cadavrele a 210 combatanți ucraineni, dintre care majoritatea au murit apărând orașul Mariupol în Azovstal, a anunțat armata ucraineană.
Zelenski a spus că Ucraina va lansa săptămâna viitoare o „Carte a călăilor" pentru a detalia crimele de război.
Bombardamentele rusești au distrus la sfârșitul săptămânii trecute depozitele unuia dintre cele mai mari terminale de mărfuri agricole din Ucraina din portul Nikolaevde la Marea Neagră, a declarat șeful regiunii.
Ucraina ar putea exporta cel mult doar 2 milioane de tone de cereale pe lună dacă Rusia refuză să ridice blocada asupra porturilor din Marea Neagră ale țării, a declarat vicepremierul ucrainean pentru politică agrară.
Miniștrii rus și turc ai apărării au discutat despre un potențial coridor de export de cereale din Ucraina și nordul Siriei, a declarat ministrul turc al apărării.
Banca Mondială a aprobat o finanțare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta la plata salariilor lucrătorilor guvernamentali și sociali, extinzând sprijinul total promis de bancă la peste 4 miliarde de dolari.
Supusă unei presiuni puternice din cauza sancțiunilor occidentale și a interdicțiilor privind spațiul aerian, compania aeriană rusă de stat Aeroflot a declarat că intenționează să strângă până la 185,2 miliarde de ruble (3 miliarde de dolari) printr-o emisiune de acțiuni de urgență.
Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul defunctei centrale nucleare ucrainene de la Chornobîl au fost repuse în funcțiune pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Sursa: hotnews

Comentarii