Regizorul Radu Jude duce la Berlin rezistența anticomunistă și Pogromul de la Iași

luni, 10 februarie 2020, 17:18
1 MIN
 Regizorul Radu Jude duce la Berlin rezistența anticomunistă și Pogromul de la Iași

Radu Jude revine în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie 2020) cu Tipografic majuscul, o adaptare a spectacolului omonim de teatru documentar, scris și regizat de Gianina Cărbunariu, și Ieșirea trenurilor din gară, coregizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Tipografic majuscul reconstituie povestea eroului Mugurel Călinescu, adolescentul care în 1981 a scris mesaje anticomuniste pe pereții Botoșaniului natal. A făcut obiectul a două dosare care stau la baza spectacolului și a filmului. Jude a montat fragmente din aceste dosare, interpretate de actori ca și cum ar fi citite de pe prompter, cu fragmente din reportaje TV din perioada respectivă, punând în relație istoria mică cu istoria mare și realitatea cu reconstituirea ei. Tipografic majuscul intră pe ecranele din România în 21 februarie 2020, îna­intea proiecțiilor de la Berlin.

Ieșirea trenurilor din gară – a cărui premieră mondială are loc la Berlin și care în sălile de la noi ajunge la toamnă – folosește toate fotografiile găsite cu victimele Pogromului de la Iași din iunie 1941, pe care le montează împreună cu scurte texte citite (de actori sau colaboratori ai lui Jude) despre detaliile morții, pentru ca în ultimele minute să arate fără nici un fel de comentariu sau text fotografii (multe inedite și toate răscolitoare) din timpul pogromului.

Filmul are aproape trei ore, din care cea mai mare parte e dedicată fotografiilor victimelor, lucru care nu plictisește, spectatorul înțelegând importanța ca aceste victime să primească o identitate chiar și 79 de ani mai târziu.

Continuarea. pe suplimentuldecultura

Comentarii