Reportaj – Sediul Egros, plin de refugiaţi: mame cu mulţi copii şi fraţi fără părinţi

joi, 03 martie 2022, 02:50
4 MIN
 Reportaj – Sediul Egros, plin de refugiaţi: mame cu mulţi copii şi fraţi fără părinţi

Ieri erau 150 de oameni şi se mai pregăteau 100 de saltele. Voluntarii ne-au spus că ar fi nevoie de obiecte de igienă, pamperşi pentru copiii mici, şerveţele umede sau uscate, dar şi conserve de orice fel.

La clădirea de birouri de la Egros, de deasupra SUPECO, s-a organizat aproape ad-hoc un centru pentru refugiaţi care putea adăposti ieri, 2 martie, aproximativ 150 de refugiaţi, iar voluntarii de aici făceau eforturi pentru a suplimenta locurile cu încă 100 pentru că cele 150 erau deja ocupate aproape în totalitate. Au vrut iniţial, cei de la clădirea de birouri, să facă şi ei ceva pentru refugiaţi şi au amenajat într-un colţ de sală, la etajul al II-lea al clădirii, 10 paturi suprapuse pentru eventualitatea în care oamenii le vor cere sprijinul.

Pe nesimţite şi aproape peste noapte s-au transformat însă în centru de tranzit pentru refugiaţi, iar numărul de saltele a tot crescut şi continuă să crească, în cursul zilei de ieri fiind aşteptate 100 de saltele de la o societate comercială împortantă din Iaşi. „Oamenii s-au mobilizat extraordinar. În primele zile, înainte ca oamenii să ştie de noi şi să aducă donaţii, am cumpărat noi ce mai era nevoie. Între timp au venit şi voluntari care să ne ajute să vorbim cu refugiaţii, studenţi din Republica Moldova sau Ucraina care ştiu engleză, ucraineană sau rusă”, explică un reprezentant al sediului de birouri.

La intrarea în clădire vin în permanenţă ieşeni care aduc donaţii, de la alimente neperisabile şi care pot fi consumate fără pregătire specială, până la pilote şi pături. Acum, spun voluntarii, ar avea nevoie de obiecte de igienă, pamperşi pentru copiii mici, şerveţele umede sau uscate, dar şi conserve de orice fel ar fi utile şi, cel mai important, voluntari care să ştie limba engleză sau ucraineană dispuşi să ajute ziua sau noaptea.

„Acum avem câţiva voluntari care stau aici şi ne ajută, dar cei mai mulţi pot rămâne ziua. Ar fi nevoie să rămână persoane care ştiu limba şi pe timpul nopţii pentru că atunci vin şi cei mai mulţi refugiaţi. De obicei ajung seara, iar unii pleacă a doua zi”, explică unul dintre voluntari.

Mame cu mulţi copii şi fraţi fără părinţi

Oamenii care stau pe saltele răspândite în cele două săli, de la etajul al II-lea şi al III-lea al clădirii, par obosiţi şi îngrijoraţi. Doar cei câţiva copii care alergă de colo până colo le mai stârnesc zâmbete aproape imperceptibile. O mamă îşi priveşte cei doi copii care se joacă cu puşti de plastic, care se aleargă şi mimează împuşcături, cu un zâmbet forţat.

Au fugit din calea puştilor şi a gloanţelor, iar acum copiii ei se „împuşcă”, chiar şi în joacă, în unul dintre primele locuri în care se simt cu adevărat în siguranţă după fuga din Ucraina. „Sunt foarte multe mame singure care vin, dar am întâlnit şi o fată de 21 de ani care era doar cu fratele ei de 15 ani. Noaptea trecută a stat într-un colţ şi privea în gol. Nu se poate ca aşa ceva să nu te emoţioneze”, povesteşte o tânără voluntară, care încearcă să ajute conversând cu refugiaţii care cunosc limba engleză.

Tot această tânără povesteşte că marţi seara a venit o familie cu 10 copii, familie care a plecat mai departe, spre altă ţară, în cursul zilei de miercuri. E complicat să se organizeze pentru că nu ştiu niciodată cât vor sta refugiaţii şi când vor pleca, iar o astfel de întrebare nu are nimeni de aici inima atât de împietrită încât să o adreseze unor oameni care au fugit din calea războiului. „Cum ar fi să îi întrebăm noi pe oamenii care abia au ajuns «Dar cât staţi?» sau «Când plecaţi». Ne coordonăm cum putem”, explică un alt voluntar de la centrul de la Egros.

Cum pot ieşenii să ajute

Cel mai important în acest moment pentru demersul celor de la Egros sunt voluntarii, oameni care ştiu limba ucraineană sau măcar limba engleză, şi care sunt dispuşi să vină aici şi pe timpul nopţii, atunci când e cea mai mare nevoie de ajutor.

O altă nevoie presantă este cea a transportului, fiind nevoie mai ales în intervalul orar 07.00 – 23.00 de a duce/aduce oameni la aeroport sau gară. Ieşenii mai pot ajuta şi cu  donaţii de alimente neperisabile pentru consum în centrul de primire, unde sunt amenajate bucătării în care refugiaţii îşi pot pregăti diferite tartine, dar şi obiecte de igienă (şerveţele umede şi uscate), lenjerii, pampers, borcănele cu hrană pentru copii. Ieşenii care doresc să îşi ofere sprijinul o pot face direct la intrarea în Egros, clădirea de birouri de deasupra SUPECO, fie pot contacta reprezentanţii clădirii de birouri pe adresa de e-mail office@egros.ro.

 

 

Comentarii