Revistele de la BCU vor putea fi citite într-o platformă europeană, cu tehnologie bazată pe inteligenţa artificială

vineri, 03 iunie 2022, 19:58
2 MIN
 Revistele de la BCU vor putea fi citite într-o platformă europeană, cu tehnologie bazată pe inteligenţa artificială

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi anunţă faptul că a realizat un parteneriat pentru accesarea mai uşoară pe plan digital a unor resurse din bibliotecă.

Astfel, conform siteului 360.uaic.ro, Digiteca Arcanum va devenit partener al bibliotecii, fiind o platformă dinamică europeană care oferă acces online la peste 2 milioane de pagini ale unor publicaţii româneşti. De la 1 iunie, în toate spaţiile de lectură din reţeaua BCU Iaşi, cititorii activi pot accesa în mod gratuit resursele de informare şi de documentare puse la dispoziţie de către Digiteca Arcanum. Pentru cei care vor să acceseze de la distanţă, sunt şi abonamente premium care pot fi achiziţionate la jumătate de preţ de abonaţii BCU Iaşi. „Totodată, conducerea Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” şi echipa Arcanum au convenit încheierea unui acord de cooperare privind prelucrarea digitală a unor reviste şi ziare de larg interes public. Prin acest parteneriat se materializează obiectivul de a lărgi accesul public la tipărituri de dimensiuni medii şi mari, astfel încât la BCU Iaşi să poată fi consolidată conservarea unui repertoriu cât mai divers şi mai bogat de documente aflate în patrimoniul instituţiei. Nu în ultimul rând, colaborarea are rolul de a extinde la nivel internaţional accesul la publicaţii care momentan există doar în colecţiile bibliotecii”, au precizat reprezentanţii companiei.

Platforma susţine că deţine tehnologie bazată pe inteligenţă artificială, care permite cititorilor să exploreze intuitiv universul de cuvinte şi de imagini din rubricile de revistă şi de ziar. Există funcţii de căutare care permit o identificare uşoară a informaţiilor relevante, iar recunoaşterea facială din program asigură identificarea unor personalităţi ale căror portretizări fotografice au fost publicate în presa vremii, iar descărcarea documentelor se poate realiza repede. 

Comentarii