COMUNICAT DE PRESA

Rezidenţele Şotron, ediţia a II-a: 3 burse de creaţie pentru autori din România şi Ucraina

joi, 23 martie 2023, 12:18
2 MIN
 Rezidenţele Şotron, ediţia a II-a: 3 burse de creaţie pentru autori din România şi Ucraina

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia ACVO lansează apelul de înscriere în cadrul programului „Rezidenţele Şotron”, ce sprijină creaţia contemporană în domeniul cărţilor pentru copii.

În anul 2023, la cea de-a doua ediţie a rezidenţelor, vor beneficia de bursele de creaţie doi autori români şi unul ucrainean, care au publicat cel puţin o carte pentru copii. Cei trei autori vor beneficia de transport, cazare în oraşul Iaşi timp de 30 de zile în perioada mai-iunie 2023, precum şi de o sumă în valoare de 4.000 lei.

Perioada de înscriere se desfăşoară între 23 martie şi 10 aprilie 2023. Cei care doresc să se înscrie trebuie să trimită un e-mail la adresa muzeul.literaturii@gmail.com, care să conţină un CV şi o scurtă scrisoare de intenţie în care să insereze şi o descriere a proiectului de rezidenţă. Candidaţii din Ucraina trebuie să trimită materialele în limba engleză.

Pe perioada rezidenţei (mai-iunie 2023), beneficiarii vor avea obligaţia de a preda o poveste cu temă ecologică de minimum 3 pagini şi de a participa la un atelier de scriere creativă sau storytelling pentru copii.

Programul „Rezidenţele Şotron” a fost creat în anul 2022 în vederea susţinerii creaţiei literare de către MNLR Iaşi şi Asociaţia ACVO. Primii trei beneficiari au fost scriitoarele Veronica Niculescu (România), Slava Svitova şi Mia Marchenko (Ucraina), iar de prezenţa acestora la Iaşi s-au bucurat zeci de copii din medii defavorizate, susţinuţi în dezvoltarea personală de către ACVO.

Asociaţia ACVO a fost înfiinţată de către compania ApaVital la începutul anului 2018 pentru a da viaţă proiectelor sale de responsabilitate socială şi de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda asociaţiei sunt dezvoltarea urbană, protecţia sustenabilă a mediului, spiritul civic şi spiritul de colaborare între oameni, evoluţia personală şi autocunoaşterea.

Am descoperit, în desele întâlniri pe care le-am avut cu elevii, că aceştia sunt din ce în ce mai atraşi de literatura contemporană, se regăsesc în scrierile autorilor din zilele noastre, se identifică şi rezonează cu personajele simpatice create de aceştia mai degrabă decât cu personajele clasice, atât de iubite de generaţiile noastre. Aceasta este literatura cu ajutorul căreia cei mici pot fi atraşi către citit, iar noi, care donăm şcolilor mii de cărţi noi în fiecare an, am considerat că trebuie să facem posibile aceste rezidenţe, pe de o parte pentru a sprijini creaţia contemporană, pe de altă parte pentru a oferi unor copii din medii defavorizate bucuria întâlnirii cu autori de carte. – dr.ing.Mihail Doruş, Preşedintele Asociaţiei ACVO

Rezultatele selecţiei apelului de înscriere în cadrul programului „Rezidenţele Şotron” vor fi anunţate în data de 13 aprilie 2023, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.  

Comentarii