De Sănătate

Punem punctul pe știi

România, pe linie descendentă la numărul de transplanturi hepatice

Motivul îl constituie numărul scăzut de donatori. La centrul din Iaşi, într-un an s-a realizat un singur transplant de ficat.

joi, 26 septembrie 2019, 01:50
2 MIN
 România, pe linie descendentă la numărul de transplanturi hepatice

Lucrările Congresului Naţional de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic şi-au deschis porţile la Palatul Culturii din Iaşi, care timp de patru zile va fi gazdă pentru aproximativ 350 de participanţi din ţară, dar şi din străinătate. Cu această ocazie, vorbitori din ţară şi din străinătate, experţi locali, formatori de opinie în domeniul chirurgiei de înaltă performanţă vor susţine prezentări cu un mare aport ştiinţific pentru societatea medicală românească şi domenii conexe.

Congresul va fi precedat de Cursul „Advances in Hepato-Pancreatico-Biliary Malignancies“, susţinut sub egida IASGO – International Association of Surgeons, Gastroenterologists, and Oncologists.

„Pe linie ştiinţifică sperăm să fie o reuşită. Pe plan practic, în cea de-a doua zi a congresului, vom organiza o transmisie live din blocul operator de la Clinica I Chirurgie a Spitalului de Urgenţe Sfântul Spiridon a unei intervenţii chirurgicale efectuate de o echipă din Milano. Proiecţia operaţiei va fi în direct, la Sala Voievozilor. Sigur, aceasta are şi o conotaţie de workshop care demonstrează experienţa unui chirurg care în acest moment are peste 2.000 de hepatictomii efectuate“, a declarat Cristian Lupaşcu, şeful Clinicii a II-a Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ şi preşedinte în funcţie al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic. Până acum la nivel s-au efectuat 1.004 transplanturi hepatice, la centrele din Bucureşti, Iaşi şi Chişinău.

„Aş spune că ne situăm bine raportat cu zona geografică în care ne aflăm, din care facem parte. Ştiţi că se vorbeşte din ce în ce mai mult de o Europă cu două viteze. Aici, unde ne-am născut, suntem plasaţi bine. Sigur că această poziţie ar putea fi una mai bună. Asta ne-am propus de la început, dar cel mai îngrijorător lucru este scăderea numărului de donatori din ultimii ani pentru că nu am reuşit să ţinem panta ascendentă pe care apucasem în 2012-2013-2014 şi care avea clar posibilitatea să introducă România în grupul de sus, nu numai în cadrul ţărilor est-europene, ci chiar la nivelul întregii Europe. Această pantă ascendentă s-a oprit, şi asistăm în momentul de faţă la o scădere a numărului de donatori. Încercăm prin toate mijloacele să remediem această situaţie, mai ales prin mass-media“, a declarat prof.univ.dr.Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic. Datorită numărului mare de familii de pe teritoriul Moldovei care au acceptat donare de organe în anii 2014-2015, profesorul Irinel Popescu a propus înfiinţarea unui Centru de Transplant Hepatic la Iaşi. Şi Clujul era în cărţi. În 2016, la Iaşi s-a făcut primul transplant, iar până în prezent avem 13 transplanturi. 

Comentarii