Advertorial

Românii nu mai tolerează privilegiile și impostura! (P)

joi, 11 mai 2023, 07:47
3 MIN
 Românii nu mai tolerează privilegiile și impostura! (P)

Au trecut 34 de ani de la căderea comunismului, dar una dintre metehnele acestui regim de tristă amintire a supraviețuit până în zilele noastre: privilegiatul.  Nomenclaturistul care a avut acces la alte magazine mai bine aprovizionate, în timp ce concetățenii lui stăteau la cozi uriașe, care locuia în case mai frumoase, furate de comuniști, care avea căldură și lumină când restul românilor aveau la dispoziție doar o lumânare, nu a dispărut în unele cazuri decât cu numele.

 

În realitate, obiceiurile sale au fost preluate după Revoluția din 1989 de cei care au avut acces la funcții și la resurse. Care s-au văzut într-o funcție importantă, indiferent de domeniu. Sunt aceia care nu au înțeles că, într-o democrație, tu ești în slujba cetățeanului dacă ești plătit din bani publici, și au început să se comporte tot mai consistent ca niște vechili, stăpâni sau mici dumnezei, în funcție de înălțimea funcției pe care o ocupă.

Una dintre erorile acestor trei decenii de la dispariția regimului ceaușist a fost tocmai această incapacitate a noastră de a aplica, fără nuanțe, o prevedere clară din Constituție, aceea conform căreia „nimeni nu este mai presus de lege”.

Visul de a fi un privilegiat nu doar că nu a dispărut, ci s-a întărit în tranziție și post-tranziție, fiind înrădăcinat adânc în conștiința românească. Așa au apărut politicienii cu girofar, tot felul de pensii uriașe prin comparație cu media, abuzuri și amenințări la adresa celor care își fac treaba corect.

O sursă de discriminare și de frustrare pentru majoritatea dintre noi, cei care vrem o societate în care cu adevărat să fim tratați egal și care se bazează pe meritocrație, nu pe bază de pile și relații.

Căci, România nu mai este țara din comunism, nu mai este țara de acum 20 de ani și nici măcar cea de acum 10 ani. Românii își înțeleg tot mai bine drepturile și vor să fie tratați egal, fără privilegii și fără excepții pentru cei bine plasați.

Și este foarte bine că este așa! Asistăm la o profundă schimbare de mentalitate, în care tot mai des derapajele de la această regulă de bun-simț, dar și de la Constituție sunt sancționate public. Acesta ar trebui să fie un avertisment pentru toți cei care cred că, o dată ajunși într-o funcție sau o demnitate importantă în statul român, pot face orice le trece prin cap. Nu se mai poate!

În societatea românească aceste comportamente abuzive sunt tot mai puțin tolerate, iar atunci când se petrec sunt sancționate rapid de către cetățeni. Cu atât mai mult cu cât astăzi, oricine are acces la o cameră de filmat și la o platformă în care să își exprime nemulțumirea.

De fiecare dată când suntem critici cu țara noastră, să ne amintim cât de mult s-au schimbat inclusiv mentalitățile în rândul celor mai mulți dintre români. Dar și ce distanță uriașă am avut de parcurs și cât de mult mai avem încă de lucru!

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL Iași

Comentarii