Rușii, șocați că Putin i-a eliberat pe luptătorii Azov la schimb cu tatăl finei sale

joi, 22 septembrie 2022, 17:12
2 MIN
 Rușii, șocați că Putin i-a eliberat pe luptătorii Azov la schimb cu tatăl finei sale

Eliberarea prizonierilor din regimentul Azov anulează discursul Kremlinului despre „naziștii” din Ucraina, scrie Tadeusz Giczan, un fost jurnalist din Belarus, acum doctorand la una din cele mai bune universități din Marea Britanie, University College London.

El a apreciat că această decizie a lui Putin, luată aproape concomitent cu cea a mobilizării, va întoarce împotriva sa o mare parte a populației „apolitice”, nu doar pe cei activi politic.

Eliberarea prizonierilor din Azov anulează discursul Kremlinului

Pe rețelele sociale, ucrainenii au reacționat încântați la știrea eliberării militarilor care au părat uzina Azovstal, din Mariupol.

„Ucrainenii plâng de bucurie”, a scris, pe Twitter, Anastassia Lipatina, o jurnalistă din Kiev.

„Eliberarea conducerii Azov este o lovitură și mai mare pentru naționaliștii ruși decât retragerea de la Harkov. Retragerea ar putea fi explicată prin greșelile armatei, în timp ce eliberarea comandamentului Azov subminează însăși ideea de „denazificare”.

Propaganda rusă a demonizat regimentul Azov în ultimii opt ani, spunând povești despre modul în care „ucid copiii ruși din Donbas”. Au devenit ceva asemănător SS și erau puși în opoziție cu soldații ucraineni obișnuiți „care sunt la fel ca noi”.

Unul dintre principalele scopuri ale denazificării a fost eliminarea regimentului Azov, iar căderea Mariupolului și capturarea lor a fost principalul triumf de până acum al războiului. Procesul și execuția lor trebuiau să fie punctul culminant al „eliberării” Ucrainei.

Și apoi, brusc, când cuștile pentru tribunal au fost gata, sunt dați la schimb cu tatăl finei lui Putin. Pentru naționaliștii ruși, acest lucru este asemănător cu capturarea generalului Rommel de către URSS, împreună cu o divizie SS, în 1942, și eliberarea lor la schimb cu fiul lui Stalin.

Odată cu înfrângerea de la Harkov, Putin a întors deja o mare parte a naționaliștilor ruși împotriva sa, dar astăzi, prin trădarea sa, practic a devenit inamicul lor numărul unu, arătând tuturor că ideea de „denazificare a Ucrainei” a fost doar o cacealma”, a scris Giczan, pe Twitter.

„Încă este prea devreme, dar sunt destul de sigur că ziua de 21 septembrie va fi consemnată ca una din zilele cheie ale căderii lui Putin”, a mai scris el. (defapt.ro)

Comentarii