S-a votat: 2 milioane de euro pentru Poli din banii ieşenilor! Paguba de 250 000 de euro a fost discutată şi în CL. Cine o plăteşte?

sâmbătă, 04 februarie 2023, 02:50
5 MIN
 S-a votat: 2 milioane de euro pentru Poli din banii ieşenilor! Paguba de 250 000 de euro a fost discutată şi în CL. Cine o plăteşte?

După cum Ziarul de Iaşi a anticipat în exclusivitate, Consiliul Local Iaşi a aprobat vineri alocarea a 9,9 milioane de lei Politehnicii Iaşi în anul 2023, adică aproximativ. două milioane de euro. Suma reprezintă un record absolut în istoria finanţărilor directe făcute de municipalitate către clubul de fotbal.

Deşi consilierii au votat în unanimitate alocarea de fonduri, au apărut multe discuţii. Acestea au fost generate, în principal, de procesul pe care Poli l-a avut cu Ciprian Paraschiv, care a generat reîncadrarea acestuia pe funcţia de preşedinte executiv şi pierderi ale clubului de circa 250 000 de euro.

Mai întâi, consilierul Mihai Gavril a spus că speră în eşalonarea plăţii. Apoi, liderul consilierilor PSD, Bogdan Crucianu, l-a întrebat pe consilierul Florin Briaur, care e şi managerul Politehnicii, ce a făcut pentru recuperarea prejudiciului şi dacă a luat măsuri împotriva celor care au gafat flagrant la club, folosind steagul Andorrei în loc de cel al României, episod derulat chiar de Ziua Unirii Principatelor Române. Preşedinte de şedinţă, Briaur nu a răspuns.

Crucianu a revenit şi când s-a discutat despre proiectul finanţării sportului, cerând actualei conduceri a clubului să se îndrepte spre cei care au generat pagubele. Un alt consilier, Mugurel Laicu, a spus că era convins că Paraschiv va câştiga procesul, că greşeala e a fostei conduceri şi că se puteau găsi pârghii să se stingă litigiul din timp. “Cei ce au luat acele decizii, ori nu s-au priceput, ori au făcut o răzbunare. Dar au făcut-o pe banii ieşenilor” a punctat Laicu.

La iniţiativa consilierului Ciprian Bostan, s-a votat un amendament prin care banii de la CL să nu fie folosiţi de Poli pentru stingerea litigiului cu Paraschiv.

Mai trebuie precizat că un alt consilier, Andrei Popescu, a mai cerut ca persoana responsabilă de la Poli cu stabilirea unui meci amical cu o echipă din Rusia să plătească.  

Briaur a anunţat după şedinţă că se va depune o acţiune în regres pe răspundere civilă delictuală împotriva fostei conduceri a clubului.

Altfel, bani de la CL au mai primit, aşa cum am anticipat, şi CS Politehnica (1,5 milioane lei), CSM (405 000 lei), CSS Unirea (100 000 lei), clubul de fotbal juniori City (90 000 lei), echipa de baschet juniori ACS Star (50 000 lei), Atletis (43 000 lei) şi Arsenal (minifotbal – 42 000 lei).

Crucianu a solicitat ca rugby-ul să-şi păstreze alocaţia de anul trecut, circa un milion de lei, iar primarul Chirica a spus ca 400 000 de lei să se ducă la baschet. Astfel, handbalul masculin ar putea să rămână fără vreun leu.

Reamintim, clubul Primăriei, CSM 2020, va primi de la CL 36,85 milioane lei, bugetul total alocat sportului de municipalitate în 2023 fiind de 49,25 milioane lei, adică circa 10 milioane de euro!

Un nou succes în amicale

În altă ordine de idei, Politehnica a disputat vineri al cincilea meci de verificare al anului. Pe terenul sintetic din Copou, Poli s-a confruntat cu liderul Seriei I a Ligii a III-a de fotbal, Foresta Suceava, care este antrenată de fostul internaţional Dorin Goian. Oaspeţii, care au un avans consistent, de nouă puncte, faţă de următoarele clasate, Bucovina Rădăuţi şi CSM Bacău, au ca obiectiv promovarea în eşalonul secund.

Scorul final a fost 3-1 (1-0). Au marcat Itu (’26, ‘51), Mogoş (’78), respectiv M. Ilie (’60).

Antrenorul gazdelor, Leo Grozavu, a contat pe Jankov (’70 Ailenei) – Kouadio (’80 Olăeru), Tincu (’46 Plămadă), Katanec (’60 Ciaun), Finica – Fr. Cristea (’60 Roman), Marchioni (’46 Fărcaş), Hrib, Itu (’77 Mogoş) – Vojtus, Hlistei (’60 R. Ion).

În precedentele teste din 2023, Poli a înregistrat următoarele rezultate: 2-4, acasă, cu Bucovina Rădăuţi, 1-1, la Chişinău, în două teste cu echipe basarabene de primă ligă, CSF Bălţi şi Zimbru Chişinău, şi 2-0, pe teren propriu, cu Ceahlăul Piatra Neamţ, ocupanta locului IV în Seria I a eşalonului trei.

Partida de vineri a fost ultima amicală pe care Iaşul a disputat-o în ţară până la reluarea campionatului, prevăzută a avea loc în jurul datei de 25 februarie, când în Copou va urca CSC Şelimbăr.

Următoarele verificări ale Politehnicii vor avea loc în cantonamentul din Antalya, care începe luni, unde se doreşte disputarea a patru jocuri. Acestea nu vor fi cele pe care oficialii ieşeni le-au anunţat iniţial, testul cu Veles Moscova (Liga a II-a rusă) fiind contramandat. Conducătorii ieşeni au anunţat că decizia a fost luată ca urmare a faptului că FIFA interzice partidele cu grupările ruse.

Nici despre ceilalţi adversari anunţaţi – Cernomoreţ Odesa (Ucraina I), FK Liepaja (Letonia I) şi SK Lisen (Cehia II) – nu s-a mai comunicat nimic. Iaşul a anunţat doar că se va confrunta cu Jedinstvo (Serbia II), pe 8 februarie şi cu Nordsjaelland (Danemarca I), pe 10 februarie.

Nouă transferuri în această iarnă, lotul pentru Antalya

În altă ordine de idei, Politehnica a oficializat înregimentărilor lui Bogdan Istratie (atacant de 19 ani venit de la Jiul Petroşani) şi Alexandru Răzvan Mogoş (extremă, internaţional under 20 de ani, adus de la Ripensia Timişoara după ce fotbalistul a mai jucat la juniorii clubului italian Virtus Entella şi Corvinul Hunedoara), despre iminenţa cărora v-am informat în exclusivitate.

Astfel, Politehnica a ajuns la opt transferuri în această iarnă, precedentele fiind cele ale lui Alexandru Musi (mijlocaş ofensiv împrumutat de la FCSB), Robert Ion (mijlocaş ofensiv plecat de la Farul Constanţa), Matija Katanec (stoper croat, venit de la gruparea Varazdin, din prima ligă croată), Jakob Vojtus (atacant, fost la Rapid Bucureşti), Cătălin Itu (mijlocaş central împrumutat de la CFR Cluj) şi Ionuţ Ailenei (portar, 22 ani, venit de la Dante Botoşani, dar care aparţine de Sporting Juniorul Vaslui).

Înregimentarea mijlocaşului basarabean Alexandru Gău (Viitorul Darabani), care se pregăteşte de mult timp sub comanda antrenorului Leo Grozavu, se va parafa ulterior.

Vineri a fost anunţat şi lotul care va face deplasarea luni în Antalya. În afară de cele nouă noutăţi, Grozavu va conta în Turcia pe alţi 20 de jucători: Jankov, Brînză, Martac, Kouadio, Tincu, Lică, Plămadă, Finica, Ciaun, Ştefanovici, Vaşvari, Telcean, Marchioni, Fărcaş, Roman, Fr. Cristea, Hrib, Dumitru, Hlistei şi Harrison.

Comentarii