Să ne amintim de casele bunicilor

joi, 31 martie 2022, 07:38
4 MIN
 Să ne amintim de casele bunicilor

Dacă în urmă cu câteva zeci de ani eram bucuroşi când reuşeam să ne mobilăm casa cu puţinele variante de mobilier disponibile în magazine, astăzi situaţia este alta. Dilema actuală este cauzată de multitudinea de propuneri ale magazinelor de mobilier şi decoraţiuni interioare, dar şi de propunerile variate ale designerilor în materie de stil de amenajare a casei. O combinaţie între stilul modern şi rustic este tot mai des întâlnită în amenajările interioare.

 

Stilul modern, este probabil cel mai solicitat stil în amenajare. Un stil curat, fără decoraţiuni exagerate, bazat pe linii drepte, caracterizat de suprafeţe lucioase, forme geometrice cizelate şi asimetrii. Nu este un stil care interzice conservatorismul, însă, prin folosirea acestor forme şi a materialelor de ultimă generaţie, se pretează mai degrabă unui public tânăr, nonconformist.

Când ne gândim la atmosfera rustică, ne gândim la bunici, la natură, la un trai simplu şi aşezat. Pare a fi într-o totală neconcordanţă cu acel cadru citadin tumultuos şi hipertehnologizat în care trăim aproape în contratimp. Dar nu este aşa. În căutarea tihnei atât de necesare, stilul rustic a devenit mai actual decât putem crede. Pentru a recrea ambianţa casei de demult, ne sunt de ajutor elemente precum grinzile mari din lemn, lambriurile ce prezintă linii neregulate şi noduri, cărămizile aparente şi pietrele naturale. Fierul forjat este şi el un material des întâlnit în amenajarea unui spaţiu în stil rustic-modern, inducând ideea de stabilitate şi trăinicie.

Accentele decorative de inspiraţie rustică adaugă interioarelor moderne căldură şi un plus de personalitate. Această combinaţie de stiluri permite asocierea mobilierului şi a aparaturii de ultimă generaţie cu elemente decorative şi finisaje cu aspect învechit, lemnul masiv şi piatra naturală fiind cele mai expresive dintre ele. Modernul este prezent prin dotări, de la electrocasnice la instalaţii sanitare, termice, electrice.

Cheia pentru amenajarea unui spaţiu rustic modern este o podea de culoare deschisă, mobilier modern, ferestre mari şi elemente arhitecturale naturale, conservate şi expuse. Schema de culori este foarte simplă, combinând culori neutre cu cele calde, de pământ.

Lemn şi piatră în stare brută

Acestea sunt, probabil, cele mai importante caracteristici ale unei amenajări rustice moderne, spre bucuria iubitorilor acestui stil, care vor să aducă natura în interiorul casei.

Dacă aveţi o casă veche, este important să păstraţi caracterul şi detaliile arhitecturale originale. Dacă veţi construi o casă nouă, expuneţi grinzile, folosiţi lemn de stejar vechi sau includeţi un şemineu din piatră.

Pentru pardoseala unei sufragerii moderne cu accente rustice merge excelent duşumeaua sau parchetul din lemn masiv, dar puteţi alege şi travertinul sau piatra naturală, în cazul în care aveţi instalat un sistem de încălzire prin pardoseală.

Grinzile aparente pe plafon sunt de mare efect într-o amenajare rustică. În cazul în care construcţia are structură din lemn, finisaţi bârnele şi scândurile şi lăsaţi tot plafonul aparent. Dacă totuşi doriţi o amenajare mai stilizată, acoperiţi spaţiul dintre grinzi şi lăsaţi-le doar pe ele la vedere. Şi nu le lăcuiţi lucios!

Masa de bucătărie din cărămidă sau piatră de râu

Acest proiect poate dura ceva mai mult şi poate fi ceva mai costisitor, însă, la final, rezultatul merită.

Dacă doriţi o masă sau un blat de bucătărie insular, îl puteţi face din cărămizi sau pietre. Acest lucru oferă întregii bucătării un aspect frumos, rustic, iar proiectul este, în sine, mult mai uşor decât s-ar crede la prima vedere.

În ceea ce priveşte restul bucătăriei, o puteţi amenaja ca pentru o locuinţă modernă. Puteţi utiliza chiar linii moderne curate, important este să folosiţi accesorii cu detalii de tip rustic, cum ar fi draperiile, naproanele, şervetele, faţă de masă şi ustensilele de bucătărie.

Paleta de culori aferentă stilului rustic evită tonurile strălucitoare şi pasteluri provocatoare, în favoarea culorilor subtile, nuanţele calde naturale. Aici ne referim la culorile provenite din scoarţă de copac, piatră şi pământ. Magenta şi verde lime pot face parte din paleta de culori a naturii, dar asta nu înseamnă că reprezintă cea mai bună alegere pentru o amenajare rustică. Însă nu vă faceţi griji – nu trebuie să combinaţi maro cu orange, bej şi mai mult maro. E loc şi pentru câteva doze de lumină şi culoare. 

Soba sau şemineul

Vatra era sufletul unei case tradiţionale. Într-o locuinţă modernă aceasta se poate transforma într-un şemineu rustic sau într-o sobă cu plită pentru o bucătărie de dimensiuni mari. Pentru un plus de autenticitate, creaţi un loc special în construcţia şemineului sau a sobei pentru lemnele de foc.

Pridvorul

Un element definitoriu pentru arhitectura tradiţională este pridvorul sau prispa. Poziţionat mereu pe faţada sudică, pridvorul este un spaţiu semi-închis, de trecere între exterior şi interior, un loc al comunicării cu natura şi al ospitalităţii specifice românilor.

Comentarii