De Business

Punem punctul pe știi

Salariaţii care au copii în vârstă de până la 8 ani ar putea beneficia de patru zile pe lună muncă de acasă

joi, 13 aprilie 2023, 15:07
1 MIN
 Salariaţii care au copii în vârstă de până la 8 ani ar putea beneficia de patru zile pe lună muncă de acasă

Salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani ar urma să beneficieze, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu/ telemuncă, conform unei propuneri legislative depuse în Senatul României. Sunt exceptate situaţiile în care locul de muncă nu permite acest regim.

O propunere legislativă pentru completarea Codului muncii a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 12 aprilie. Această propunere legislativă prevede ca salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, să beneficieze, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu/ telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care locul de muncă nu o permite. De asemenea, se stabileşte faptul că cererea prevăzută pentru realizarea activităţii de muncă la domiciliu/ telemuncă trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, din care să rezulte că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/ telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal este persoană singură, declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.

Totodată, se reglementează faptul că salariaţii, beneficiari ale prezentelor prevederi, care realizează muncă la domiciliu/telemuncă sunt asimilaţi celor care îşi efectuează întreaga activitate la locul de muncă, fără să le fie afectate drepturile salariale, sporurile ori alte drepturi asimilate acestora.

Comentarii