Săptămână neagră: 4 morţi în trafic. Tragedii cu BMW, motocicletă și tren

miercuri, 28 august 2019, 02:02
4 MIN
 Săptămână neagră: 4 morţi în trafic. Tragedii cu BMW, motocicletă și tren
Ceva se întâmplă la Iaşi. În decurs de numai o săptămână, patru persoane au murit în accidente rutiere care au avut loc în judeţ. Ieri, un italian şi-a pierdut viaţa la Budăi, după ce nu a oprit autoutilitara la trecerea de cale ferată. Acesta nu ar fi observat trenul din cauza boscheţilor crescuţi pe marginea căii ferate. Duminică, doi oameni, soţ şi soţie, au murit la Probota, într-o curbă. Iar miercuri spre joi noaptea, un tânăr din Ruginoasa a ratat o curbă şi s-a răsturnat la viteza de 150 km/h. Cauzele: educaţia rutieră aproape că nu există în rândul copiilor şi tinerilor, ca să numai vorbim de infrastructura de drumuri, care este foarte prost semnalizată şi deficitară.Pe larg despre tragedia cumplită de ieri, în care numai o minune a făcut să nu fie mai multe victime, în rândurile de mai jos:

Ziua de marţi a fost una cumplită pentru o familie din Leţcani, stabilită în Italia. Un cetăţean italian, Enzo Angeloni (foto), în vârstă de 55 de ani, care venise în România în concediu, împreună cu soţia născută în Budăi, a murit ieri după ce a fost surprins la volanul unei autoutilitare încărcate cu baloţi de paie, pe linia ferată, de către un marfar. Accidentul putea avea urmări mai grave: marfarul nu circula cu viteză, aşa că nepotul său de 15 ani şi cumnatul de 51 au avut timp să sară din autoutilitara Volkswagen. În schimb, Enzo a încercat să pornească motorul, ca să salveze utilajul, însă nu a reuşit, maşina fiind lovită de tren, apoi împinsă 100 de metri pe calea ferată.

Mecanicul trenului a povestit întâmplarea. „Am văzut de la depărtare că traversează, iar maşina s-a oprit. Din interior au ieşit rapid două persoane. Şoferul putea ieşi lesne din interior şi să fugă, dar nu a vrut. Am frânat cât am putut, însă am oprit foarte greu“, a spuse bărbatul care conducea trenul dinspre Iaşi către Târgu Frumos. Copilul care a sărit din tren a rămas doar cu sperietura, el fiind sfătuit de către mama sa să nu povestească nimic celor din jur. De ce? Posibil ca şoferul să se fi aflat sub influenţa alcoolului, un miros fiind simţit de către pompierii care l-au scos dintre fiarele maşinii. Medicii de la Institutul de Medicină Legală vor afla în curând dacă şoferul de origine ita­liană conducea sau nu sub influenţa alcoolului (VEZI AICI).

Localnicii se plâng de mult timp
 
Localnicii care au venit la locul accidentului s-au plâns că trecerea de cale ferată nu este semaforizată, aici existând doar semnul de oprire aşa-numit „Crucea Sf. Andrei“. Ei au mai spus că şoferii care traversează trecerea se dau jos din maşini şi se uită dacă vine trenul, observaţia din maşini fiind imposiblă din cauza vegetaţiei înalte care obturează vederea trenului. „Din cauza boscheţilor, te asiguri cu adevărat doar în momentul în care eşti pe linia de cale ferată. Cei de la CFR nu curăţă aceste treceri de cale ferată“, ne-a spus un alt localnic. Totuşi, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au remarcat că, în apropiere, la sub 500 de metri, există o altă trecere peste calea ferată care este semaforizată. Oamenii locului spun că, pe timpul iernii, nu o pot folosi deoarece trebuie să treacă printr-o fundătură, aşa că preferă să rişte. „S-a vorbit de multe ori să fie semaforizată şi trecerea aceasta, unde a avut loc accidentul rutier, însă nu sunt bani la Primărie“, a spus un bărbat.
 
 
Şeful CFR, convocat la Prefectură
 
Prefectul Iaşului a fost şi el la locul accidentului şi a precizat că l-a convocat pe şeful CFR Iaşi la o întrunire. „Mă voi întâlni cu directorul CFR Infrastructură zilele următoare şi îl voi întreba care este lista de investiţii din acest an. Am observat şi eu vegetaţia înaltă. De asemenea, voi întreba directorul dacă sunt necesare două treceri peste calea ferată pe o distanţă aşa de scurtă, şi ce se poate face: ori o semaforizează, ori o desfiinţează, dacă este să vorbim de siguranţa oamenilor“, a spus prefectul Marian Şerbescu. Italianul care a decedat ieri este al patrulea mort în trafic în judeţ, în decurs de o săptămână. 
 
Duminică seara, în localitatea Probota, au murit alte două persoane, soţ şi soţie. Aceştia se aflau pe o motocicletă, au pătruns pe contrasens şi au fost spulberaţi de un autoturism (VEZI AICI).
 
 
Miercurea trecută, un tânăr de 21 de ani, care conducea un BMW cu viteză foarte mare, s-a speriat de girofarul unui echipaj de poliţie şi a ratat o curbă, după care s-a răsturnat (VEZI AICI). El a fost aruncat din maşină de forţa centrifugă, dar şi de faptul că nu purta centura de siguranţă. 
 

Comentarii