Scandal în sportul local: cum a pierdut Iaşul un Centru Naţional Olimpic? Orgolii prosteşti, lipsă de profesionalism, sau ambele?

joi, 21 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Scandal în sportul local: cum a pierdut Iaşul un Centru Naţional Olimpic? Orgolii prosteşti, lipsă de profesionalism, sau ambele?

Face ce face Iaşul sportiv şi se face de băcănie aproape pe toate direcţiile. Ultima păţanie care vorbeşte de la sine despre profesionalismul existent pe plan local, precum şi despre orgolii care generează războaie interne din care doar oraşul are de pierdut, vine de la handbal feminin. Protagoniştii actuali provin de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi şi echipa municipalităţii, CSM Iaşi 2020, care în sezonul trecut s-a umplut de ruşine, cheltuind sute de mii de euro pentru a pierde în faţa unor grupări alcătuite din junioare şi a rata apoi obiectivul anunţat ferm, promovarea în Liga Naţională.

Ca urmare a unui protocol încheiat între cele două entităţi amintite, LPS şi CSM 2020, Iaşul a pierdut Centrul Naţional Olimpic pentru Junioare. Cel puţin aşa susţine unul dintre cei mai valoroşi tehnicieni ieşeni din istorie, Veniamin „Jan” Lupan, al cărui CV este impresionant: locul III în prima ligă cu Aura Iaşi, în 1994 şi participare în cupele europene, antrenor în Elveţia trei ani, la senioare, fost tehnician al naţionalei de junioare a României, patru titluri de campioană naţională la junioare cu LPS Iaşi, formator a numeroase handbaliste care au cucerit medalii la naţionala de junioare, au jucat sau joacă în echipa naţională de senioare, decenii întregi profesor, personalitate importantă, ani la rând, la vârful Federaţiei Române de Handbal.

„După ani de zile în care m-am dedicat total Liceului cu Program Sportiv Iaşi, în acest an am ieşit la pensie. Drept „premiu” pentru tot ce am făcut o viaţă pentru handbalul ieşean, am primit desfiinţarea Centrului Naţional Olimpic de Junioare Iaşi, pe care-l coordonam. Acest lucru a fost datorat faptului că directorul LPS Iaşi, domnul Viciu Tănase, a acordat dezlegarea a două jucătoare care evoluau şi la Centru şi la LPS, Ana Maria Sandu şi Karina Stoian. Astfel, Centrul a rămas fără minimul necesar de jucătoare şi va pleca de la Iaşi” a declarat Lupan, care a adăugat: „Totul a fost făcut pe la spate, fără măcar să fiu întrebat. Asta deşi se ştia că, de pildă, acum patru ani, pentru că LPS Iaşi nu avea bani, am plătit din buzunarul meu o mie de euro către LPS Vaslui pentru transferul lui Sandu. Când am aflat ce s-a întâmplat, mi s-a spus că s-a făcut pentru binele handbalului ieşean, cele două trecând la echipa Primăriei. Pentru binele handbalului ieşean cele două jucătoare puteau să rămână la LPS şi Centru şi să aibă legitimare şi la CSM 2020. Aşa nu se pierdea un centru în care Federaţia investeşte enorm şi din care Iaşul putea să culeagă orice la final de juniorat. Numai în cele două handbaliste cedate gratuit au fost băgaţi 100 000 de euro în patru ani!”.

Ziarul de Iaşi l-a contactat pe directorul LPS, Viciu Tănase, care şi-a prezentat punctul de vedere: „Centrul Olimpic a fost înfiinţat de Federaţia Română de Handbal, care poate dispune, după o anumită perioadă de timp, din diferite motive, să fie relocat în alt oraş. Două jucătoare au fost transferate la CSM 2020, pe baza unui protocol de colaborare realizat între cele două entităţi sportive, jucătoare care vor evolua cu dublă legitimare, respectiv în cadrul echipei de junioare I a LPS şi în cadrul echipei de senioare CSM 2020 în competiţiile din acest an şcolar. Toate transferurile care se realizează între cluburi trebuie să respecte reglementările stabilite de către FRH, inclusiv achitarea sumei de formare a jucătoarelor”.

Conform lui Lupan, grila de formare a unei handbaliste, pe care LPS nu a încasat-o, este între trei şi cinci mii de euro.

Reamintim, LPS Iaşi a mai fost în centrul unui scandal şi în această vară, când un junior de la echipa de fotbal Politehnica Iaşi, Cătălin Morăraşu, nu a primit nici măcar dreptul de a da examen de admitere la liceul condus de Viciu Tănase. Părinţii copilului au semnalat situaţia la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, care a dat un răspuns ambiguu, neluând măsurile necesare pentru ca acel puşti să aibă şansa de a învăţa la şcoala la care îşi dorea. 

Comentarii