Şcoală de vară virtuală pentru elevii din mediul rural

sâmbătă, 22 august 2020, 01:50
2 MIN
 Şcoală de vară virtuală pentru elevii din mediul rural

Elevi din clasele terminale şi absolvenţi de gimnaziu din şase comunităţi rurale din judeţ vor participa săptămâna viitoare, în perioada 25-27 august, la o şcoală de vară organizată de către Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi (CJRAE Iaşi). Proiectul, intitulat „Smart Vacanţa!”, are drept scop facilitarea tranziţiei de la gimnaziu la liceu, urmând să se desfăşoare în mediul virtual. 

Astfel, elevi şi absolvenţi de gimnaziu de la Şcoala Gimnazială Costuleni, de la Şcoala Gimnazială Dumeşti, Şcoala Gimnazială Păuşeşti, Şcoala Profesională Mogoşeşti, Şcoala Gimnazială Hadâmbu şi Şcoala Gimnazială Ţigănaşi se vor întâlni în mediul online, în cele trei zile urmând să afle răspuns la nelămuririle legate de trecerea la liceu.

Proiectul, realizat în parteneriat cu cele şase unităţi de învăţământ, are drept obiective care se însciu în linia priorităţilor propuse la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii, adică combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale.

„Ca organizaţie cu rol în orientarea şcolară şi profesională a tinerilor şi sprijinirea tranziţiei de la un nivel la altul de educaţie sau de la şcoală la viaţa activă, CJRAE Iaşi include între obiective şi oferirea de servicii de specialitate elevilor din mediul rural, care nu beneficiază de servicii de consiliere în unităţile lor şi care sunt expuşi riscului de părăsire timpurie a şcolii. Problematica tranziţiei şcolare la un alt ciclu de şcolaritate pentru elevii din mediul rural presupune schimbări profunde: schimbarea mediului în care funcţionează unitatea de învăţământ, cu debutul într-o unitate şcolară din mediul urban şi contactul cu o aglomerare urbană mare, contactul cu o comunitate şcolară eterogenă, cu elevi proveniţi din medii şi comunităţi, etnii, religii diferite, dificultăţile legate de transport, navetă, cazare în cămine sau internate şcolare, scăderea motivaţiei şcolare şi de dezvoltare personală”, subliniază reprezentanţii CJRAE Iaşi.

Elevii care vor participa la această şcoală de vară vor putea afla dacă sunt pregătiţi pentru schimbarea de la clasele gimnaziale la liceu, cum pot să dezvolte relaţii cu ceilalţi sau cum pot să îşi gestioneze emoţiile, dar şi cum pot să îşi dezvolte abilităţile de comunicare şi relaţionare cu elevi din alte comunităţi. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri cu elevii se doreşte încurajarea conştientizării propriilor valori, interese sau abilităţi, dar şi ce oportunităţi pot avea în carieră sau cum se pot dezvolta personal sau profesional.

Comentarii