De Business

Punem punctul pe știi

Se iau ultimele comenzi pe Facebook cu preparate pentru masa de Revelion. Atenţie şi la comentarii: preţuri mici, riscuri mari!

miercuri, 28 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Se iau ultimele comenzi pe Facebook cu preparate pentru masa de Revelion. Atenţie şi la comentarii: preţuri mici, riscuri mari!

În ultimii ani românii preferă din ce în ce mai mult să-şi petreacă Revelionul acasă servind mâncare tradiţională specifică şi petrecând cu apropiaţii. Mai sunt doar câteva zile până la trecerea dintre ani, iar pentru ieşenii care şi-au propus să stea acasă fără să-şi bată capul cu prepararea mâncării, paginile de Facebook sunt pline de câteva zile de preparate puse la vânzare: de la sarmale sau salată boeuf, la deserturi precum cozonaci sau platouri cu prăjituri asortate. Varietatea de preparate tradiţionale, preţul acestora, dar şi cum sau de unde le poţi ridica se găsesc la orice pas pe reţelele de socializare.

Preparate cu produse bio, crescute în gospodăriile ieşenilor sunt tot mai căutate pentru a fi puse pe masă în noaptea de 31 decembrie. Majoritatea comercianţilor livrează produsele sau îi aşteaptă pe cumpărători direct la ei acasă în ziua de 30 decembrie, aceştia putând chiar să-şi rezerve produsele pe care şi le doresc print-un simplu apel sau mesaj către vânzător.

Ce preparate se vând pe Facebook şi la ce preţuri?

Cel mai des întâlnite preparate sunt platourile cu prăjituri asortate sau cozonaci, însă ieşenii pot prinde şi mâncare pentru un fel principal tradiţional din carne, ca salata boeuf, sarmale sau chiar ciorbă. O gospodină din Iaşi pune la vânzare preparate variate pentru revelion: „Crăciun fericit tuturor! Dragilor, mai putem prelua câteva comenzi pentru revelion cu livrare vineri, 30 decembrie. Vă rog să mă anunţaţi pentru că mai este puţin timp la dispoziţie”. Varietate de produse vine şi cu o varietate de preţuri: 60 de lei kg de sarmale cu carne şi 65 de lei cele cu hribi. Ciorbă de perişoare sau de purcel de ţară la 40 de lei, cozonaci la 60 de lei kilogramul sau cornuleţe cu 65 de lei. Peştele este la mare căutare pentru trecerea dintre ani, iar comercianţii de pe Facebook nu au omis să pună spre vânzare păstrăv nici în anul acesta. Într-o postare, un ieşean vinde păstrăv curcubeu sau somonat cu 34 de lei kilogramul, respectiv 39 de lei. Cel afumat este mai costisitor, 90 de lei pe kilogram, iar cel făcut în cetină de brad (hârzob) ajunge şi la 115 lei pe bucată.

Un platou cu prăjituri în formă de nuci sau piersici umplute, faguri şi cornuleţe se vinde cu 70-75 de lei kilogramul. „Bună ziua! Disponibil 2 platouri cu prăjituri asortate de 1 kg-75 lei. Transport gratuit în Municipiul Iaşi”, se arată într-o postare. Doritorii care vor doar un anumit sortiment de prăjituri îl pot cumpăra cu 60-70 de lei pe kilogram: „3 cutii cu piersici şi una de cornuleţe: 70 de lei fiecare cutie”. Dacă stai să cauţi mai bine, poţi găsi şi cu 5 sau 10 lei mai puţin: „65 de lei un kilogram de cornuleţe cu rahat sau nucă. Preţurile la cozonaci diferă şi ele, în jur de 60-75 de lei pe kilogram.

Recenziile altor cumpărători importante pentru cei ce încearcă pentru prima dată

Ieşenii care vor să-şi achiziţioneze preparate pentru masa de revelion de pe reţelele de socializare trebuie să fie atenţi totodată şi la recomandările celorlalţi cumpărători. Gospodinele care obişnuiesc să vândă an de an produse de calitate şi sunt recomandate de ieşeni, reuşesc să-şi vândă preparatele doar în câteva ore. Cu toate acestea, sunt internauţi care nu au fost mulţumiţi de ceea ce au primit şi nu le recomandă celorlalţi posibili cumpărători. La una dintre postările găsite sunt doar recenzii negative: „Nu recomand. Am găsit şi un fir de păr în produs”, comentează cineva. Un alt client nemulţumit completează: „Nu recomand, nu e serioasă deloc. A dat soţia mea comandă şi nu a onorat, a dat ţeapă. Ne-a lăsat fără produs acum, în seara de 23 decembrie, nici nu mai răspunde şi a şi blocat”. Alţi clienţi sunt supăraţi că deşi vor să cumpere de la anumiţi comercianţi, aceştia nu răspund la numărul de telefon afişat. O ieşeancă care caută recomandări pentru a-şi comanda cozonac şi prăjituri precizează că recomandările ar fi bine să se facă fără interes şi doar de persoanele într-adevăr foarte mulţumite de produse.

Pentru ieşenii care vor să cumpere de la unităţi autorizate, în Iaşi toate cofetăriile şi patiseriile prepară deserturi şi preiau comenzi pentru sărbătorile de iarnă. Totodată există şi câteva restaurante care vând platouri rustice, cu sarmale, tochitură sau friptură.

Comentarii