Se încheie azi frământările din USR Iași? Se judecă excluderea din partid a consilierului Răzvan Timofciuc

joi, 09 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Se încheie azi frământările din USR Iași? Se judecă excluderea din partid a consilierului Răzvan Timofciuc

Valul de demisii din USR Iași ar putea să culmineze astăzi cu o demitere. Vizat este cel mai activ dintre consilierii locali ai partidului, Răzvan Timofciuc, care a renunțat și el la ceva: la calitatea de lider al grupului de consilieri ai USR.

Așa cum am relatat, la ultima ședință a Consiliului Local Iași, doi reprezentanți ai USR și-au anunțat demisiile în plen: Iulian Hușanu și Maria Carcea. În locul acestora și al lui Cezar Baciu, fostul viceprimar, au fost deja nomunalizați Emanuel Zanoschi (asistent universitar UAIC), Gabriela Cojocaru (profesoară la Școala Gimnazială „BP Hașdeu”) și Mădălina Popescu (farmacistă). De remarcat că până la sfârșitul listei de candidați prezentată USR Iași (pe atunci USR-PLUS) la localele din 2020 mai sunt doar trei nume.

CITESTE SI: Cutremur în politica locală – Proiecte în serie căzute la vot: PNL şi Chirica nu mai au majoritate în CL. Degringoladă şi la USR

Răzvan Timofciuc a fost chemat azi la „judecata” partidului după ce a răbufnit pe pagina sa de Facebook cu un mesaj deosebit de tăios la adresa conducerii Birourilor Județean și Local din USR. Președintele primului este Ștefan Tanasă, iar al celui de-al doilea, Filip Havârneanu, deputat.

Acestuia din urmă, Timofciuc i-a reproșat în mesajul său că a convocat o conferință de presă după ședința CL, dar fără să-l fi invitat și pe el. „Azi (31 octombrie, n.r.) convoacă o conferință de presa pentru mâine să discute despre teme ce țin de Consiliul Local fără sa fiu invitat ca lider de grup și fără sa fiu consultat în privința acestor teme. Au teme importante de comunicat despre Consiliul Local, despre primărie, despre oraș, fără ca măcar să se sinchisească să participe la ședința Consiliului Local”, a scris Răzvan Timofciuc în mesajul său public. De altfel, imediat după conferința de presă, Filip Havârneanu a solicitat Biroului Județean excluderea lui din partid.

CITESTE SI: Un posibil candidat la funcţia de primar primeşte o lovitură surprinzătoare. Înalta Curte îl scoate din cursa electorală

Tirul consilierului nu l-a omis nici pe Marius Bodea, desemnat candidatul USR la Primăria Iași, „desemnat la primărie de 40 membri aduși cu arcanul, în urma unei mascarade interne”. Pe lângă demisia șefilor de birouri, Răzvan Timofciuc a cerut și reorganizarea procesului de desemnare a candidatului la primărie. Amintim că Răzvan Timofciuc este unul dintre cei doi consilieri locali din mandatul trecut cu care Marius Bodea a trecut de la PNL la USR.

Fostul lider al grupului consilierilor ne-a explicat că a trimis un răspuns solicitării formulate de Filip Havârneanu, în care a făcit un bilanț al activității în CL și a explicat că mesajul său nu este îndreptat contra partidului, ci împotriva unor practici ale unor persoane care îndeplinesc abuziv și discreționar funcții de conducere.

Biroul Județean va dezbate astăzi solicitarea deputatului Havârneanu. Acesta ne-a spus că nu face parte din BJ și că nu se poate pronunța asupra deciziei acestui organism. La rândul lui, Ștefan Tanasă, președintele Biroului Județean, ne-a spus că Răzvan Timofciuc nu și-a manifestat niciodată nemulțumirea față de colegi. „Pentru noi a fost… să spun așa, un șoc abordarea lui, prin presă. Sigur că aceste probleme expuse public le putem trata în interiorul partidului, avem pârghii, reguli statutare, dar nu să arunce cu noroi în stânga și dreapta”, ne-a spus Ștefan Tanasă, părând oarecum nedumerit de situație. El a adăugat că Timofciuc a trimis justificarea sa la solicitarea lui Havârneanu și că membrii organismului politic pe care îl conduce vor analiza astăzi ambele documente, precum și probele aduse și vor lua o decizie. 

Comentarii