Se reactualizează documentaţia pentru restaurarea Filarmonicii. Iaşul aşteaptă bani de la Bucureşti, la Oradea s-a refăcut faţada

vineri, 22 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Se reactualizează documentaţia pentru restaurarea Filarmonicii. Iaşul aşteaptă bani de la Bucureşti, la Oradea s-a refăcut faţada

Documentaţia necesară restaurării şi modernizării celor două imobile ale Filarmonicii Moldova „s-a uscat şi a căzut”. Prin urmare, trebuie reactualizată – ceea ce şi vrea să facă administraţia judeţeană, care a preluat cu trei ani şi jumătate în urmă sediul Filarmonicii în comodat de la Episcopia Romano-Catolică. 

Condiţia pentru atribuirea în folosinţă către CJ şi mai departe Filarmonicii pentru 22 de ani a fost începerea efectivă a lucrărilor în maxim 2 ani. Între timp, CJ a cerut o păsuire, iar Episcopia a fost de acord.

Dar realizarea expertizei tehnice, a studiilor topografic, geotehnic, al componentelor artistice, studiul istoric al clădirii şi studiul de acustică etc., atribuită în iulie 2019 firmei Mihul SRL a „expirat”, iar întreaga documentaţie trebuie acum revizuită. Pentru acest set, câştigătorul licitaţiei lansate joi va avea la dispoziţie 30 de zile, iar pentru proiectul tehnic, 60 de zile.

Preţul de pornire este 245 de mii de lei, iar ofertele sunt aşteptate până pe 29 august. Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele CJ pe 1 aprilie, directorul Filarmonicii estima că restaurarea celor două clădiri va depăşi 10 milioane de euro.

Consiliul Judeţean a cerut fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (21,7 milioane de lei), dar suma reprezintă mai puţin de jumătate din necesarul de costuri. Între timp, aşa cum se ştie, preţurile materialelor şi combustibililor au crescut peste aşteptări, astfel că mai rămâne de văzut în ce măsură se va potrivi socoteala CJ cu cea de pe piaţa construcţiilor când va veni vremea licitaţiei pentru atribuirea contractului de execuţie.

CITESTE SI: Când va avea loc primul concert în sediul Filarmonicii restaurate?

Merită menţionat că, exact în aceeaşi zi de 31 iulie 2019 în care la Iaşi era semnat contractul de proiectare cu Mihul SRL, CJ Bihor decidea restaurarea Filarmonicii din Oradea.

Era vorba de o sumă mult mai mică, 2,2 milioane de lei din bugetul local, bani cu care a fost refăcută faţada şi înlocuită toată tâmplăria. Şantierul a durat până la sfârşitul anului 2020. Clădirea a fost subiect de litigiu între CJ Bihor şi Episcopia Romano-Catolică, dispută aplanată temporar de o înţelegere încheiată între cele două părţi în 2019.

Comentarii