În atenţia asociaţiilor de proprietari: ce puteţi păţi dacă nu curăţaţi zăpada de pe acoperiş

Sentinţă: asociaţie pusă la plată după ce pe maşina unui locatar a căzut zăpadă de pe acoperiş

marți, 29 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Sentinţă: asociaţie pusă la plată după ce pe maşina unui locatar a căzut zăpadă de pe acoperiş

O asociaţie de proprietari din Iaşi a fost obligată de instanţa de judecată să achite daunele provocate de zăpada care a căzut peste maşina unui bărbat. Asociaţia de proprietari Boem Residence a fost protagonista unui proces care a fost finalizat zilele trecute la Judecătoria Iaşi, la finele căruia a fost obligată să plătească aproape 2.700 de lei către o firmă de asigurări, precum şi 1.500 de lei cheltuieli de judecată. 

Procesul a avut în spate un incident ce a avut loc în data de 22 noiembrie 2018. Atunci, ieşeanul D.D. şi-a parcat vehiculul în parcarea blocului unde locuieşte. După aproximativ o oră s-a întors la maşină şi a văzut că aceasta era avariată. Pentru că avea o cameră video instalată în vehicul, a observat că daunele îi fuseseră produse de zăpada care a căzut de pe bloc.

Şoferul a mers la Poliţie, a obţinut autorizaţie de reparare a maşinii şi şi-a recuperat banii investiţi în reparaţie, deoarece avea poliţă Casco. Din acest motiv, procesul a fost continuat de către firma de asigurări, care a considerat că de vină e asociaţia de proprietari, care ar fi trebuit să se îngrijează de blocuri.

“Legislaţia specială stabileşte în mod expres responsabilitatea asociaţiilor de proprietari în ceea ce priveşte lucrările majore cu privire la exploatarea, întreţinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune”, au precizat judecătorii. Aceştia nu au ţinut cont nici de apărarea reprezentanţilor asociaţiei, care au menţionat că nu deţin, din punct de vedere juridic, paza blocului de pe care a căzut zăpada. Judecătorii nu au luat în calcul nici acuzaţia asociaţiei cu privire la o eventuală parcare neregulamentară a şoferului. Decizia nu e definitivă şi poate fi contestată.

Comentarii