De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sfaturi pentru bolnavii de diabet care vor să meargă în vacanţe. Cum influenţează căldura cantitatea de insulină?

joi, 24 august 2023, 01:50
3 MIN
 Sfaturi pentru bolnavii de diabet care vor să meargă în vacanţe. Cum influenţează căldura cantitatea de insulină?

Ieşenii care suferă de diabet şi care vor să facă deplasări în vacanţe în siguranţă au primit o serie de sfaturi de la un jucător profesionist de volei, Robert Viiber, şi de la Gabriela Airinei, de la Asociaţia de diabet „Da, şi eu pot”, prima femeie din România care suferă de diabet de tip 1 şi a făcut turul României pe bicicletă. Aceştia recomandă ca primul lucru care trebuie să fie pus în bagaj să fie medicamentele şi consumabile pentru tratamentele zilnice.

„Când călătoreşti şi ai diabet, este important să împachetezi medicamentele şi consumabilele necesare în bagajul de mână pentru a evita orice probleme care pot fi cauzate de pierderea sau de întârzierea bagajelor. Ia în calcul folosirea unei genţi care păstrează temperatura sau depozitează insulina între haine pentru a menţine temperatura adecvată”, a spus Gabriela Airinei. Aceasta a mai precizat că o idee bună este să fie în bagaje o cantitate mai mare de insulină, glucagon sau de senzori. Iar medicamentele să fie împachetate mereu în bagajul de mână, dacă se merge cu avionul, ca în cazul în care cel de cală se pierde să nu fie pierdute şi medicamentele.

Cei doi încurajează bolnavii care au primit acest diagnostic să nu îl ia ca pe un impediment pentru a descoperi lumea şi că vacanţele trebuie să fie o normalitate.

„Recomand să împachetezi tot ce îţi trebuie pentru a-ţi controla diabetul în bagajul de mână, nu în bagajul de cală. În acest fel, vei avea acces la medicamentul care îţi poate salva viaţa în cazul în care bagajele se pierd sau întârzie. În prezent, există şi pungi frigorifice speciale pentru păstrarea insulinei, care protejează medicamentele de fluctuaţiile de temperatură. Dacă nu ai o astfel de pungă, un idee bună este să pui insulina între haine, ceea ce va ajuta la menţinerea temperaturii,” a explicat Gabriela.

Robert Viiber, jucător de volei la un club românesc de top, a fost diagnosticat cu diabet în clasa a III-a. Iar pentru că viaţa de sportiv profesionist implică foarte multe călătorii, Robert recunoaşte că întâlneşte adesea situaţii în care nivelul glicemiei scade în mod neaşteptat în timp ce zboară cu avionul. De aceea are întotdeauna un baton de muesli sau o banană la el pentru a-şi reenergiza rapid corpul atunci când este necesar.

Gabriela Airinei spune că nivelul glicemiei poate fi influenţat de peste 42 de factori, inclusiv schimbările de fus orar şi diferenţele de temperatură. Ea adaugă că temperaturile extreme duc la necesitatea de a creşte sau a scădea cantitatea de insulină: atât temperatura prea rece, cât şi prea caldă (peste 30 de grade Celsius) duce la nevoia de a ajusta cantitatea de insulină pentru a gestiona diabetul.

„Pe vreme caldă, insulina nu trebuie lăsată în maşină sau pe şezlongul de plajă, deoarece se va încălzi şi îşi va pierde eficienţa. Utilizarea în aceste condiţii nu îţi pune viaţa în pericol, dar efectul insulinei încălzite este mai mic”, a explicat acesta. 

Comentarii