De Business

Punem punctul pe știi

Silk District: care sunt beneficiile unui ansamblu de tip mixed-use?

vineri, 13 septembrie 2019, 01:50
4 MIN
 Silk District: care sunt beneficiile unui ansamblu de tip mixed-use?

Silk District este primul proiect de amploare de tip mixed-use, model de dezvoltare urbană ales de mari oraşe ale lumii datorită beneficiilor pe care le aduce: regenerarea fostelor situri industriale aflate în paragină; dezvoltarea în zone de teren mai dense şi mai compacte, fără a distruge ariile verzi din vecinătatea acestora; redu-cerea traficului şi a poluării, permiţând locuitorilor să-şi folosească mai puţin maşinile; crearea de medii prietenoase pentru pietoni, datorită distanţelor scurte dintre locuinţe, locul de muncă, destinaţiile comerciale şi de agrement; varietate în proiectarea şi opţiunile pentru locuinţe unice şi multifamiliale.

„Pe măsură ce comunităţile moderne au devenit mai mobile, multe autorităţi locale au optat pentru acest mod de dezvoltare. Numeroase oraşe au fost revitalizate prin implementarea unor proiecte de dezvoltare urbană de tip mixed-use, acestea având beneficii multiple. În special cele care servesc zonele urbane centrale: conservă resurse de teren valoroase, întineresc comunitatea atrăgând tineri, datorită opţiunilor variate de angajare şi de locuire, cresc investiţiile. În plus, nu trebuie uitată sustentabilitatea şi amprenta ecologică: clădirile sunt mai eficiente energetic, iar ansamblul este mult mai prietenos cu mediul. Silk District include toate aceste beneficii, transformând o fostă platformă industrială aflată în paragină într-un cartier verde adaptat nevoilor actuale”, a declarat Maggie Kitshoff, director Executiv Rezidenţial&Office Prime Kapital.

Consum mai mic de resurse, costuri mai puţine pentru rezidenţi

Silk District va fi acel cartier care le va permite ieşenilor să-şi trăiască viaţa de zi cu zi fără să facă zeci de drumuri săptămânal. Proiectele de tip mixed-use crează acele ansambluri unice în care oamenii pot trăi, munci, se pot relaxa, îşi pot face cumpărăturile în acelaşi cartier. Şi toate acestea cu un consum mai mic de resurse. „Întrucât chiriaşii comerciali şi rezidenţii ocupă aceleaşi clădiri, resurse precum energia, eliminarea gunoiului şi canalizarea pot fi utilizate mai eficient. Studiile arată că municipalităţile economisesc chiar şi 38% din costurile infrastructurii, în cazul dezvoltărilor compacte, de tip mixed-use.

Clădirile cu utilizare mixtă, proiectate pe verticală, pot reduce, de asemenea, costurile individuale de întreţinere pe termen lung deoarece serviciile pot fi partajate prin spaţii rezidenţiale şi comerciale. Silk District va include aceste bene-ficii deoarece clădirile vor fi construite utilizându-se materiale şi sisteme durabile, cu certificare ecologică BREEAM, standard internaţional pentru proiectare durabilă şi performanţă ecologică”, a subliniat Maggie Kitshoff. Studiile au mai arătat faptul că pentru rezidenţi, apropierea de magazine, restaurante sau chiar locul lor de muncă, promovează mersul pe jos sau cu bicicleta. Un studiu din 2018 a descoperit că rezidenţii din ansamblurile de tip mixed-use conduc cu jumătate mai puţin decât cei din zonele periferice.

Beneficii pentru angajatori, angajaţi, dar şi pentru autorităţi

Angajatorii, dar şi angajaţii beneficiază de sinergia diferitelor utilizări: Silk District va oferi ieşenilor toate funcţiunile de care au nevoie zilnic: locuinţe, birouri, supermarket, magazine, restaurante, spaţii verzi vaste, un cartier pentru pietoni unde nu vor circula maşini, săli de fitness, grădiniţă. Zonele office vor fi conectate prin zone pietonale cu zonele rezidenţial, comercial, retail, servicii, asigurându-se accesul facil la restaurante, terase, curte interioară verde, magazine etc. Astfel, angajaţii pot mânca la restaurantele din apropiere, iar cei care călătoresc în interes de afaceri pot sta în hotelul adiacent spaţiului de birouri. Apropierea de activităţi recreative sau săli de sport, va crea mediul necesar pentru a oferi angajaţilor acele condiţii optime de muncă şi relaxare. „Să nu uităm de beneficiile administraţiilor locale. Studiile arată că proiectele de dezvoltare de tip mixed-use oferă rentabilităţi semnificativ mai mari autorităţilor locale prin impozitele pe proprietăţi, vânzări, venituri etc.

De altfel, specialiştii care au realizat studiul de impact al proiectului Silk District estimează că implementarea proiectului va duce la apariţia a peste 10.000 de noi locuri de muncă în Iaşi şi ar putea aduce la bugetul local aproape 160 de milioane de euro în următorii 10 ani. În plus, autorităţile locale nu vor fi nevoite să investească în infrastructură. În zona unde se va dezvolta Silk District există deja o reţea de transport în comun bine dezvoltată care asigură legături cu toate zonele oraşului”, a mai adăugat Maggie Kitshoff. Dezvoltatorul Prime Kapital îşi propune să realizeze la Iaşi un amplu proiect de reconversie a platformei industriale Teba într-un cartier mo-dern: Silk District. Suprafaţa de 10 hectare de pe Calea Chişinăului va fi transformată începând cu 2020 într-un ansamblu imobiliar de ultimă generaţie, cu blocuri de locuinţe premium, clădiri de birouri clasa A, hotel, săli de conferinţe, spaţii de retail şi servicii, spaţii verzi şi de agrement, inclusiv locuri de joacă pentru copii, o clinică medicală, o grădniţă etc. 

 

 

Comentarii