Un uluitor dosar de violenţă domestică

Sindromul Stockholm la Iaşi: şi-a iertat soţul bătăuş de nenumărate ori, până a rămas fără splină

joi, 19 aprilie 2018, 01:50
4 MIN
 Sindromul Stockholm la Iaşi: şi-a iertat soţul bătăuş de nenumărate ori, până a rămas fără splină

Două dosare penale au înregistrat anchetatorii pe numele soţului agresiv. O dată nici nu s-a ajuns la judecată, pentru că victima şi-a retras plângerea, iar a doua oară, femeia s-a împăcat cu agresorul ei în timpul procesului. La un moment dat, sărmana femeia a intentat şi o cerere de divorţ, însă şi-a retras-o de teama individului. Ultima ispravă a bărbatului pare a-i fi venit de hac: pentru că şi-a bătut soţia atât de tare încât femeia a rămas fără splină, procurorii l-au trimis în judecată pentru tentativă la omor – infracţiune pentru care nu se poate retrage plângerea.

O femeie de vârsta a doua, bătută frecvent de soţul agresiv, a ajuns într-o stare medicală deplorabilă după ce şi-a tot iertat călăul. Victima trăieşte fără splină după ce a încasat o bătaie soră cu moartea de la soţ, care a lovit-o o oră continuu cu pumnii şi picioarele peste trup şi cap. Agresorul este descris de martori ca un individ extrem de agresiv şi care, de-a lungul anilor, şi-a bătut de nenumărate ori nevasta, mai ales când bea. În ultimii ani, femeia a apelat de două ori la autorităţi, însă de fiecare dată şi-a retras plângerea astfel încât bărbatul nu a putut fi tras la răspundere. La un moment dat, ieşeanca a intentat şi cerere de divorţ, însă, de teamă, şi-a retras-o.

Cum a rămas fără splină

Până să fie arestat, I. P. locuia cu victima sa şi cei doi copii, de 25 şi 14 ani, într-un imobil din municipiul Iaşi. Cei doi sunt căsătoriţi de 27 de ani, iar ieşeanul – consumator înrăit de alcool, devenea deosebit de recalcitrant când se îmbăta şi îşi bătea nevasta. În 2012 şi 2014, femeia a apelat la Poliţie după ce a fost bătută, însă de fiecare dată a renunţat să meargă până la capăt. Pe 2 august 2017, la ora 20.00, barbatul a venit acasă în stare de ebrietate şi s-a culcat. După o oră, s-a trezit şi a mers la baie, unde se afla şi soţia sa. Fără să scoată vreun cuvânt, individul a început să îşi lovească nevasta, în special în zona capului, ameninţând-o că o omoară şi se duce la puşcărie. „Ea a căzut în cadă, după care s-a ridicat şi a mers în dormitor să-şi pună nişte oţet la cap. Aici, inculpatul a continuat să o lovească cu pumnii şi picioarele peste corp, mai ales în zona abdominală. A bătut-o în reprize, circa o oră. Acasă nu mai era nimeni în afară de cei doi“, e înşiruirea de evenimente incredibilă, relatată de judecători. După agresiune, individul a plecat la un bar din apro­piere, iar soţia sa, simţindu-se rău, s-a întins în pat. Când fiul, fiica şi nora sa au ajuns acasă, victima nu le-a spus nimic şi s-a culcat în dormitorul propriu. La miezul nopţii, acasă a ajuns şi soţul, care s-a culcat lângă femeie, în timp ce în celelalte camere se aflau copiii.  „Spre dimineaţă, pe la ora 5,30 inculpa­tul a plecat din nou la barul din apropiere, iar soţia, simţindu-se mai rău, a chemat ambulanţa, care a transportat-o la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost supusă intervenţiei chirurgicale prin care i s-a efectuat splenectomie“, au mai precizat judecătorii.

Pledoarie controversată a avocatului agresorului

Expertiza medico-legală a relevat că nu doar infirmitatea produsă de bătaia primită i-a pus viaţa în pericol, ci şi înseşi loviturile puternice pe care femeia le încasase cu o seară înainte. Din acest motiv, procurorii ieşeni l-au pus sub acuzare pe bărbat pentru tentativă la omor, şi nu pentru lovire sau vătămare corporală, infracţiuni pentru care femeia ar fi putut, din nou, să îşi retragă plângerea. De altfel, în timpul procesului, ieşeanca nu s-a constituit parte civilă împotriva soţului ei, însă procesul a mers mai departe, iar barbatul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare de prima instanţă. Procesul se va relua, zilele următoare, la Curtea de Apel Iaşi.

La două zile după eveniment, individul le-a spus poliţiştilor că şi-a bătut nevasta „deoarece aceasta nu făcea curat în casă, ceea ce îl enerva“. În timpul procesului, apărătorii individului au cerut schimbarea încadrării juridice, pentru ca acesta să nu poată fi tras la răspundere pentru tentativă la omor, ci pentru vătămare corporală. Pledoaria avocatului lui Paraschiv i-a lăsat cu gura căscată pe cei prezenţi în sala de judecată: „Inculpatul nu este la prima agresiune de acest fel faţă de soţia lui, au mai fost astfel de agresiuni, şi viaţa a continuat în mod normal pe durata căsniciei lor de peste 27 de ani, iar a se susţine la acest moment că una dintre agresiuni are caracterul unei tentative la omor întrucât inculpatul a avut intenţia de a-şi ucide soţia este exagerat“, a spus avocatul, care a mai precizat că „doar o lovitură în zona abdominală, într-un mod nefericit şi nedorit de către inculpat, a dus la pierderea splinei soţiei“. Judecătorul de caz a men­ţinut însă acuzaţia de tentativă la omor, invocând că, deşi agresorul nu a folosit un obiect contondent, „loviturile cu pumnii şi picioarele au fost aplicate în zone anatomice vitale, iar intensitatea, repetabilitatea şi durata în timp a acestora (…) au pus în primejdie viaţa părţii vătămate şi demonstrează gravitatea actelor de violenţă săvârşite de inculpat şi că inculpatul a acţionat cu intenţia de a ucide“. 

Comentarii