Șofer de microbuz de persoane rămas şomer după un gest de nesimțire

vineri, 17 decembrie 2021, 02:57
3 MIN
 Șofer de microbuz de persoane rămas şomer după un gest de nesimțire

Totul s-a petrecut într-un mijloc de transport public, pe relaţia Iaşi – Scânteia.

Un şofer de microbuz a ajuns şomer din nesimţire. Acesta, cu căştile în urechi, a plecat de pe loc pe când două pasagere încercau să-şi scoată bagajele din portbagaj. Una dintre ele a căzut, rănindu-se. Şoferul a plecat mai departe, ceea ce i-a atras o condamnare pentru părăsirea locului accidentului.

În iulie 2017, Gigi Coţofană era şofer pe un microbuz Mercedes Sprinter care circula pe ruta Iaşi – Scânteia – Boroseşti. Într-o dimineaţă, a oprit în staţia din apropierea primăriei Grajduri, pentru a permite coborârea unor pasageri. Printre aceştia se afla şi o localnică, B.B., împreună cu fiica, A.M.B. Înainte de oprire, B.B. îi ceruse şoferului să aştepte, pentru că fiica sa are de luat o geantă mare şi o sacoşă tip supermarket din portbagaj. Şoferul avea căştile pe urechi şi vorbea la telefon. Ajunsă în spatele microbuzului, A.M.B. a deschis portiera din dreapta, a ridicat bagajele, iar când se pregătea să le scoată, microbuzul s-a pus în mişcare. Fata s-a dezechilibrat, a făcut câţiva paşi târâtă de microbuz şi a căzut în genunchi şi braţe pe carosabil. Alertat de ceilalţi pasageri, şoferul a oprit după 10-15 metri şi a coborât, dar nu pentru a ajuta cu ceva, ci pentru a le lua la rost pe cele două pasagere. Apoi s-a urcat iar la volan şi a plecat.

Pentru că braţul drept o durea constant, A.M.B. s-a deplasat a doua zi la spital, unde s-a constatat că suferise o fractură a umărului drept, pentru recuperarea căreia a avut nevoie de şase săptămâni de îngrijiri medicale.

În cursul anchetei care a urmat, organele de cercetare penală au ajuns la concluzia că accidentul se petrecuse din vina exclusivă a şoferului, mai ales că microbuzul era prevăzut cu martori de bord care indicau dacă uşile sunt închise sau deschise, iar aceştia erau funcţionali. În instanţă, Coţofană a afirmat că aflase de producerea accidentului după trei zile, când fusese sunat de poliţiştii din Grajduri, şi că pe A.M.B. nu o văzuse niciodată. Nu ar fi fost anunţat de niciun pasager că are de luat bagaje. Când coborâse din microbuz, văzuse doar o femeie de aproximativ 60 de ani, alta decât B.B., căreia i-a dat bagajul. Nu vorbise la telefon în mers şi nici nu avea căşti. Nimeni nu l-ar fi avertizat că exista o persoană accidentată. Apărarea şoferului a fost respinsă de judecători ca nesinceră.

„Inculpatul a susţinut că a găsit uşa la portbagaj închisă, el a deschis-o şi a pretins că nu a văzut pe nimeni căzut pe asfalt. Inculpatul s-a apărat prezentând o situaţie de fapt numai de el percepută”, au conchis magistraţii Judecătoriei.

Aceştia l-au găsit vinovat de părăsirea locului accidentului, condamnându-l la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe aceeaşi durată de timp i s-a ridicat şi dreptul de a conduce autovehicule, ceea ce pentru Coţofană echivalează cu şomajul. Sentinţa a fost atacată de şofer în faţa instanţei superioare. Curtea de Apel va analiza dosarul pe 20 ianuarie.

Comentarii