SPORT – O puştoaică de la Colegiul Naţional a dus România pe locul X în lume. Vrea să ajungă la Paris!

miercuri, 13 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 SPORT – O puştoaică de la Colegiul Naţional a dus România pe locul X în lume. Vrea să ajungă la Paris!

Anul trecut, Ziarul de Iaşi v-a prezentat tulburătoarea poveste a unei puştoaice de 16 ani din Iaşi, Andreea Manole (VEZI AICI). Deşi s-a născut cu o problemă serioasă la mâna dreaptă, Andreea a trecut peste toate barierele posibile şi a ajuns să fie un elev foarte bun la un liceu de elită, Colegiul Naţional, dar şi să obţină, în Portugalia, două medalii de bronz, la Jocurile Mondiale, un fel de mini-Olimpiadă, care se desfăşoară în fiecare an. Cu nici un an de pregătire specializată, ieşeanca a urcat pe podium în probele de 100 de metri tineret şi 400 de metri tineret la o competiţie derulată sub titulatura IWAS (International Wheelchair and Amputee Sports) World Games.

Performanţele de anul trecut nu au fost simpli meteoriţi pe cerul plin de lumină al celei care visează să fie studentă la Drept şi să ajungă judecătoare.

Port-drapelul României, a cucerit patru medalii de aur în Thailanda

Pregătită de cunoscutul campion european din 2012 la săritura în lungime, Florin Cojoc, fost participant la Paralimpiadele din 2012 şi 2016, Andreea a strălucit la ediţia din acest an a Jocurilor Mondiale, care au fost organizate în această lună, în Thalianda, la Nakhon Ratchasima, sub denumirea World Abilitysport Games.

Andreea, care a fost port-drapelul delegaţiei României, formată din cinci atleţi şi trei antrenori, a cucerit nu mai puţin de patru medalii de aur la categoria de vârstă sub 20 de ani, în probele de 100 de metri, 200 de metri, 400 de metri şi săritura în lungime.

Performanţele puştoaicei din Iaşi a făcut posibil ca România, care a obţinut, în total, 7 medalii de aur, 2 de argint şi 2 de bronz, să se claseze pe locul X în clasamentul pe naţiuni. Asta deşi multe dintre celelalte 46 de ţări participante au avut reprezentanţi nu doar la atletism, ci şi la celelalte zece discipline de concurs.

 

Un fost campion european impresionat de Andreea

 

Performanţele Andreei l-au entuziasmat pe antrenorul ei.

„Eu sunt, de regulă, un tip foarte calculat, care nu mă extaziez uşor. Ceea ce a făcut Andreea la Jocurile Mondiale este însă ceva de neimaginat. În condiţiile în care nu are nici doi ani de antrenamente specifice, a dat peste cap cele mai optimiste pronosticuri şi a obţinut patru medalii de aur în competiţiile cu sportivi şi cu trei ani mai mari decât ea. Iar la 400 de metri şi-a îmbunătăţit cel mai bun rezultat cu cinci secunde într-un an, ceea ce este fabulos” a povestit Cojoc, care a oferit şi datele anterioare. Maestru emerit al sportului, antrenorul în vârstă de 43 de ani care este profesor de educaţie fizică la Şcoala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” din Iaşi visează acum cu ochii deschişi spre un obiectiv care, la ora actuală, nu pare tangibil de vreun sportiv ieşean, prezenţa la Jocurile Olimpice de la Paris, de anul viitor.

33 de sutimi de secundă pentru un vis

„La 400 de metri, Andreea a fost la doar 33 de sutimi de secundă de a îndeplini baremul de calificare a senioarelor la Campionatul Mondial din 2024, care va avea loc la Kobe, în Japonia, dar şi la Paralimpiada de la Paris, de anul viitor. Acest lucru ne-a dat speranţa că vom putea face o minune şi ajunge să fim prezenţi la cea mai importantă competiţie a planetei, de anul viitor. Ar fi ceva fabulos ca în 2024, când va împlini 18 ani, într-un an infernal, în care va avea şi bacaluareatul şi admiterea la facultate, Andreea să atingă Everestul sportului. Va fi extrem de dificil, dar am simţit-o determinată să se bată până la capăt pentru şansa ei” a adăugat antrenorul.

Pentru a ajunge la Paris, Andreea Manole va trebui să îndeplinească baremul la un concurs care va avea loc în primăvara lui 2024, la Marakech.

Învaţă şi în drum spre antrenamente pentru a intra la Drept!

Puştoaica este optimistă că va putea face faţă în 2024 la toate provocările majore pe care le va avea.

„Sunt conştientă că voi avea un an dificil, însă mă voi lupta cu toate puterile pentru a  transforma în realitate toate visurile mele. Cu dedicare sută la sută, echilibru şi perseverenţă totul e posibil! Vreau să iau notă mare la bacalaureat, să intru la Drept şi să fiu prezentă la Mondiale şi Olimpiadă. Pentru asta, am început deja să-mi gestionez cu maximă eficienţă timpul. De pildă, învăţ în drum spre antrenamente, puţinul timp liber care îmi mai rămâne îl rezerv exclusiv lucrurilor care mă încarcă pozitiv. Mă refer la cărţile de dezvoltare personală, plimbările în aer liber, ieşirile cu prietenii apropiaţi” a spus Andreea, care a căpătat încredere maximă după performanţele din Thailanda: „E foarte greu de exprimat în cuvinte sentimentele pe care le ai când porţi drapelul ţării la o competiţie de o asemenea anvergură şi când faci ca imnul României să fie cântat. E o mândrie de nedescris, simţi că ai făcut ceva pentru ţara ta! M-au dezvoltat foarte mult concursurile din această lună, mi-au dat încredere şi mai mare că pot depăşi orice obstacol” a spus cea care poate fi un model pentru mulţi liceeni de azi.

Şi cum Andreea Manole nu are în vocabular cuvântul „imposibil”, şansele ca Iaşul să fie reprezentat la Paralimpiada de la Paris de o studentă la Drept nu sunt doar teoretice… 

Comentarii