De Sănătate

Punem punctul pe știi

Stilul de viaţă al mamei spune dacă descendenţii vor avea boli de inimă

miercuri, 11 noiembrie 2020, 14:45
1 MIN
 Stilul de viaţă al mamei spune dacă descendenţii vor avea boli de inimă

Cercetătorul James Muchira de la Universităţile Vanderbilt, Nashville şi Universitatea din Massachusetts, Boston, SUA, a demonstrat, într-un studiu, că „mamele sunt principalele păzitoare ale sănătăţii copiilor lor“. „Această influenţă maternă persistă până la maturitatea descendenţilor lor. (…) În mod crucial, studiul i-a urmărit pe descendenţi în cea mai mare parte a vieţii lor adulte, când apar de fapt atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale“, a afirmat cercetătorul.

 

Acest studiu a fost primul de acest gen care a examinat dacă sănătatea inimii părinţilor a fost asociată cu vârsta la care descendenţii dezvoltă boli cardiovasculare. A analizat şi separat influenţa fiecărui părinte pe un lot de 1.989 de copii, tot atâtea mame şi tot atâţia taţi. Sănătatea cardiovasculară a mamelor şi taţilor a fost evaluată în funcţie de atingerea a şapte factori: lipsa fumatului, dieta sănătoasă, activitatea fizică şi indicele de masă corporală normal, tensiunea arterială, colesterolul din sânge şi glicemia.

Una dintre concluziile studiului a fost că descendenţii mamelor cu sănătate cardiovasculară ideală au trăit încă nouă ani fără boli cardiovasculare, comparativ cu descendenţii mamelor cu sănătate cardiovasculară slabă (27 versus 18 ani, respectiv). Apoi, sănătatea cardiovasculară maternă slabă a fost asociată cu dublul riscului de apariţie precoce a bolilor cardiovasculare, comparativ cu sănătatea cardiovasculară maternă ideală. Sănătatea inimii taţilor nu a avut un efect semnificativ statistic asupra duratei de viaţă a descendenţilor fără boli cardiovasculare.
 
„Dacă mamele au diabet sau hipertensiune în timpul sarcinii, acei factori de risc se imprimă copiilor lor la o vârstă foarte fragedă. În plus, femeile sunt, adesea, principalul model comportamental“, au mai precizat cercetătorii, într-un comunicat al Societăţii Europene de Cardiologie.

Comentarii