Sute de oameni, bătuţi zilnic în Copou şi de soartă, şi de semenii lor. Umilirea de la IRO

miercuri, 10 iunie 2020, 02:02
4 MIN

Un tablou exasperant de care au parte, de luni de zile, ieşenii care trec pe străzile din apropierea Institutului Regional de Oncologie din Copou. De la începutul pandemiei şi până acum, cozile de bolnavi din faţa IRO fac parte din tabloul cotidian. În fiecare zi, de luni până vineri, zeci de oameni aşteaptă umăr la umăr triajul de la cele trei corturi amplasate în curtea spitalului. Mai grav: majoritatea sunt persoane care numai bune de stat cu zecile de minute sau orele la coadă nu sunt. Este vorba de pacienţi cu diferite forme de cancer, sau care prezintă suspiciuni că ar avea această boală. Sunt din toate judeţele Moldovei, şi vin la Iaşi pentru că spitalele din judeţele lor fac cosultaţii sau internări cu ţârâita sau deloc, din cauza fricii sau comidităţii managerilor, deşi nu mai există stare de urgenţă. În timp ce oficialii din Guvern cer tuturor spitalelor revenirea la normalitate, IRO Iaşi pare deja copleşit. Un mişcător reportaj realizat la primele ore ale dimineţii printre aceşti oameni năpăstuiţi de două ori, în rândurile care urmează.

Ora 7,00 dimineaţa. La IRO sunt deja aliniaţi câteva zeci de bolnavi cu dosare în mână, pregătiţi să intre la consultaţii, pentru un CT sau chiar pentru internare. Coada pare mai mare decât în mod normal şi pentru că se respectă regula „din doi în doi metri, şi cu masca pe faţă”. „Eu sunt din Suceava. Trebuie să fac CT, am tumoră extinsă la colon, şi apoi la consult. Aici le-am făcut mereu, nu la Suceava. Oricum, acolo nu se mai face nimic de nu mai ştiu când”, ne spune Magda Simion, o femeie de 56 de ani din Dolhasca. În spatale ei, un bunic se chinuie să îşi ridice masca de sub bărbie, după ce şi-a şters ochelarii aburiţi. “Neamţ. De pe lângă… Din satul Pluton. Vin aici, că, unde să te duci? Acolo e COVID tot. Am venit pentru prostată, pentru tratament“, spune bărbatul, care bătea la 80 de ani.

În spatele lui, alţi măcar 10, unii cu fiii, cu fiicele sau cu nepoţii, toţi cu dosare în mâini şi măşti pe faţă. ”Sunt din Iaşi. Trebuie să vin la o reverificare după operaţie. Nu e uşor, e greu să stai la coadă, mai ales că acum e cald. Dar şi ceilalţi, care vin de departe, care vin din alte judeţe, trebuie să-şi vadă de sănătate dacă la ei nu au unde. Aici sunt specialişti, şi e singurul spital strict pentru oncologie pe Moldova”, ne lămureşte împăciuitor Ilinca Simion, de 48 de ani, din Iaşi.

200 de pacienţi oncologici pe zi, mult pentru un singur institut

Institutul Regional de Oncologie se declară copleşit la numărul de pacienţi care, zilnic, se prezintă la ambulatoriu. Este vorba despre aproximativ 200 de oameni care nu sunt depistaţi pozitiv cu noul coronavirus şi care au nevoie de consultaţie sau tratament. Numărătoarea e în fiecare zi, de la ora 7.00, de când se deschid porţile la IRO. „La noi a crescut numărul de pacienţi datorită faptului că au fost închise secţiile de oncologie ale spitalelor din zonele roşii. Şi aici mă refer la Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani. Au existat perioade în care efectiv nu s-a lucrat pe pacienţii oncologici în judeţele respective. Noi încercăm să explicăm anumite reguli, dar de ani de zile pacienţii s-au obişnuit să ia prima rată spre spital. Au impresia că, dacă ajung la prima oră, intră mai repede la consultaţii sau la tratament. Se înşală. Noi avem programare pe ore, inclusiv chimioterapie, pâna la ora 17. Să sperăm că din această săptămână vor înţelege că pot ajunge chiar şi după dimineaţă la medic”, ne-a declarat Gabriel Dimofte, director medical al IRO Iaşi.

Ministerul cere revenirea la normalitate şi în spitalele suport

Reacţia Ministerului Sănătăţii a venit ieri, când, după mai multe presiuni mediatice, a decis să deschidă larg porţile spitalelor, dar, tot prin comunicare „spre centru”: “Ministerul Sănătăţii a solicitat spitalelor care asigură tratamentul pacienţilor confirmaţi cu COVID 19 o situaţie clară în vederea reluării internărilor sau intervenţiilor chirurgicale programate şi, desigur, a intervenţiilor din ambulatoriu. Cu alte cuvinte, se are în vedere o revenire a spitalelor suport COVID pentru pacienţii care sunt non-COVID în acest moment”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

La rândul său, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Prascheva”, Carmen Dorobăţ, a declarat în nenumărate rânduri că, deocamadată, unitatea medicală pe care o conduce are nevoie de un spital suport, dat fiind numărul de infectaţi internaţi. “Sprijinul colegilor de la Spitalul CFR este esenţial, dat fiind numărul celor care trec pragul saloanelor COVID de la noi. Este unitatea medicală care, deşi nu este în sistemul MS, ne-a sprijinit în legătură cu pacienţii asimptomatici şi cei cu forme uşoare spre medii. Dat fiind evoluţia din ultimele zile, nu ştiu dacă ne vom descurca singuri, dar vom face totul ca să fie bine”, a declarat Carmen Dorobăţ.

Comentarii