Sute de posturi vacante la CJ şi în instituţiile subordonate. Cine ridică banii alocați?

sâmbătă, 19 februarie 2022, 02:58
2 MIN
 Sute de posturi vacante la CJ şi în instituţiile subordonate. Cine ridică banii alocați?

Administraţia funcţionează totuşi cu personal incomplet, deşi nu e organizat niciun concurs de ocupare a joburilor disponibile. Mai mult, banii sunt alocaţi pentru toate posturile, inclusiv cele vacante. Cine ridică totuşi banii?

Administraţia judeţului funcţionează cu doar 80% din posturile din organigramă ocupate. Seamănă cu gluma care spune că şefii nu pot să plece în concediu simultan, ca să nu se vadă că instituţia funcţionează şi fără ei, dar situaţia e un pic diferită: nu de şefi duce lipsă Consiliul Judeţean. Astfel, din 242 de posturi prevăzute în organigrama CJ, doar 190 sunt ocupate. Totuşi, cheltuielile de personal sunt alocate în buget pentru toate cele 242 de posturi (cu două mai mult decât în 2021): 38 de milioane de lei cu tot cu vouchere, indemnizaţii de hrană, sporuri etc. (cu 5 milioane mai mult decât anul trecut). Niciun concurs nu se derulează în acest moment pentru completarea efectivului administraţiei.

Dar nu numai aparatul propriu al Consiliului Judeţean merge aparent „la ralanti”. Mai multe instituţii din subordine funcţionează cu schemă de personal incompletă. Cele mai multe posturi vacante sunt la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului: 506. La DGASPC se regăseşte şi cea mai mare schemă de personal – în care este inclus nu doar aparatul propriu, dar sunt cuprinşi şi asistenţii maternali şi angajaţii din centrele de servicii sociale pentru copii, respectiv pentru persoane adulte cu dizabilităţi: 2.792 de posturi.

Doar două instituţii funcţionează cu toate forţele: Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” (85 de angajaţi, niciun post vacant) şi Centrul de Asistenţă Medico-Socială Bivolari (toate cele 53,5 norme ocupate), potrivit răspunsului dat de CJ unei solicitări adresate de Ziarul de Iaşi.

Dacă spitalele din subordinea CJ au, de asemenea, mai multe locuri vacante, cea mai mare disproporţie se regăseşte la Direcţia Judeţeană de Pază şi Protecţie – doar 46 de posturi ocupate din 100.

Şi Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor funcţionează cu ceva mai mult de jumătate din efectivul prevăzut în organigramă: 28 de angajaţi pe o schemă cu 51 de locuri.

Celălalt locatar al Casei Pătrate, Instituţia Prefectului, are de asemenea câteva posturi vacante, respectiv 8 din 54. Aici, fluctuaţia de personal a fost mare în timpul mandatului fostului prefect Marian Grigoraş. Mai mulţi angajaţi au părăsit instituţia, câţiva s-au reîntors, iar unul a deschis proces la Tribunalul Iaşi împotriva fostului său şef, numit între timp subprefect.

VEDEȚI ȘI:

Bihor – 65%, Timiș – 50%, Iași – 21%. Analiză pe bugete: comparaţii zdrobitoare – AICI

Bugetul judeţului: scad investiţiile, se scumpeşte administraţia – AICI

Comentarii