AVOCATUL POPORULUI

Termenul de radiere al sancțiunilor disciplinare

marți, 29 martie 2022, 20:40
3 MIN
 Termenul de radiere al sancțiunilor disciplinare

Care este termenul în care se radiază o sancțiune disciplinară și cum se realizează aceasta?

Precizăm că în conformitate cu prevederile art. 248 alin. 1 din Codul Muncii, republicat, sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:

a) avertismentul scris;

b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;

c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;

d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Fiecare angajator are dreptul să-și aleagă propriul personal conform standardelor pe care le consideră necesare, raportat și la specificul activității pe care o desfașoară, însă criteriile de selecție trebuie să fie în concordanță cu prevederile legale, respectiv să nu limiteze sau să îngrădească drepturile recunoscute salariaților prin dispozițiile legale, inclusiv dreptul la radierea sancțiunii disciplinare.

Conform dispozițiilor aliniatul 3 al aceluiași articol, menționat mai sus, sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancțiune disciplinară în acest termen. Radierea sancțiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului în formă scrisă.

Întrucât legiuitorul nu face nicio distincție sub aspectul sancțiunilor disciplinare, care pot fi radiate, este evident că instituția radierii disciplinare este aplicabilă tuturor sancțiunilor disciplinare reglementate atât de Codul Muncii, republicat, cât și de alte acte normative speciale, care prevăd sancțiuni de drept al muncii (raportat la prevederile art. 278 Codul Muncii,republicat).

În doctrină a fost formulată opinia potrivit căreia radierea poate interveni pentru toate sancțiunile disciplinare, cu excepția concedierii. S-a reținut că excluderea concedierii disciplinare de la beneficiul radierii este logică de vreme ce persoana respectivă nu mai are calitatea de salariat la acel angajator, care a dispus sancționarea și care trebuie să constate radierea.

De asemenea, tot din textul legal menționat de desprind următoarele aspecte:

  • termenul de 12 luni este unic, indiferent de gravitatea sancțiunii disciplinare aplicate salariatului;
  • radierea este aplicabilă doar dacă în termen de 12 luni de la aplicarea sancțiunii disciplinare, salariatul are o conduită corespunzătoare în unitate și nu i se aplică nicio altă sancțiune disciplinară în acest interval. Așadar, dacă în această perioadă de timp salariatul săvârșeste o nouă abatere disciplinară, pentru care însă nu s-a aplicat încă o sancțiune disciplinară, radierea disciplinară intervine ex lege;
  • expirarea termenului de 12 luni duce la aplicarea automată a instituției radierii disciplinare, angajatorul având doar obligația constatării intervenției acestei instituții prin emiterea unei decizii scrise în acest sens. Dacă după expirarea termenului de 12 luni de la aplicarea sancţiunii, angajatorul nu emite decizia de constatare a radierii, angajatul poate solicita îndeplinirea obligaţiei angajatorului său. În cazul în care angajatorul nu dă curs solicitării sau refuză să emită decizia, salariatul se poate adresa instanţei de judecată competentă să soluţioneze litigiul de muncă.

Prin urmare, instituția radierii își are o utilitate evidentă pentru salarial motivat de faptul că, dacă a intervenit radierea disciplinară pentru o anumită abatere disciplinară, acea faptă nu va mai putea fi luată în considerare de către angajator, la săvârșirea unei noi abateri, pentru a demonstra existența unor abateri repetate și pentru a putea dispune concedierea disciplinară conform prevederilor art. 61 lit. a din Codul Muncii, republicat. În schimb dacă nu a intervenit radierea disciplinară, fapta neradiată poate constitui temei pentru aprecierea caracterului repetat al unei conduite culpabile salariatului și în mod implicit, temei pentru concedirea disciplinară.

Consilier, Paula Iekel
Biroul Teritorial Iaşi
Instituţia Avocatul Poporului

Comentarii