De Business

Punem punctul pe știi

Topul celor mai săţioase restaurante din Iaşi. Avem toate calculele!

luni, 11 noiembrie 2019, 02:50
4 MIN
 Topul celor mai săţioase restaurante din Iaşi. Avem toate calculele!

În funcţie de datele publice transmise Ministerului Finanţelor, „Ziarul de Iaşi” a realizat un top, bazat pe profitul net declarat, al celor mai profitabile restaurante din Iaşi. Clasamentul include atât restaurantele a la carte, cât şi localuri de tip fast-food. Concluzia: cele mai cunoscute restaurante din Iaşi asigură patronilor profituri considerabile.

Topul celor mai profitabile firme din Iaşi care au ca obiect principal de activitate CAEN-ul „restaurante” a fost prelucrat de „Ziarul de Iaşi” în funcţie de datele financiare declarate de firme. Am realizat clasamentul strict în funcţie de profitul net declarat, cu menţiunea că topul diferă uşor dacă ar fi să ne raportăm la cifra de afaceri ale acestor societăţi.

Locul 1 este ocupat de firma Euro Market Junior SRL, deţinută de familia Rădeanu, şi care administrează Restaurantul La Castel. Trebuie menţionat însă că, spre deosebire de celelalte societăţi de profil din topul nostru, La Castel adună profit frumuşel şi din organizarea de nunţi. În ultimul an fiscal, Euro Market Junior SRL a avut o cifră de afaceri de 17.031.782 de lei şi a înregistrat un profit net de 4,1 milioane de lei. Societatea avea la finele anului 113 angajaţi.

Topul realizat de „Ziarul de Iaşi” continuă cu un alt restaurant cunoscut în oraş: Oscar. Controlat de firma Oscar Eigo Group, al cărei asociat unic este Oana Bîrsan, localul din buza Copoului a derulat o cifră de afaceri de 18,8 milioane de lei, iar cei 165 de angajaţi ai societăţii au adus firmei un profit net de 3,8 milioane de lei.
Podiumul este completat de un local cu profil oriental, aflat în complexul Palas. Fenice este controlat de firma Fadis Times Holding, care a avut o cifră de afaceri de 11,2 milioane de lei şi un profit de puţin peste 3 milioane de lei în precedentul an fiscal. La Fenice lucrează 83 de angajaţi iar firma este controlată de Ramadan Sleiman Fadi, un om de afaceri libanez care mai are şi alte afaceri în domeniu. Pe Ramadan Fadi îl găsim şi pe locul 4 al clasamentului, la firma care controlează Corniche Caffe, unde lucrează 67 de persoane. Societatea a avut o cifră de afaceri de 12,5 milioane de lei, un profit de 2,3 milioane de lei şi, alături de Fadi, este controlată şi de Maximilian Creţu, un afacerist care deţine şi diverse firme de consultanţă.
Vivo Street Food SRL, care controlează Vivo Fusion, se situează pe locul 5 cu o cifră de afaceri de 21,1 milioane de lei, un profit de 2,2 milioane de lei şi 112 angajaţi. Specializaţi în burgeri, cei de la Vivo au puncte de lucru inclusiv în Bucureşti iar acţionarii sunt Bogdan şi Mircea Panache, Mihaela Zaharescu şi Camil Stefan Georgescu.
Celebrul fast-food din Tudor, Class, controlat de firma Class Invest SRL, a declarat o cifră de afaceri de 12,9 milioane de lei, un profit de 2 milioane de lei şi 51 de angajaţi. Dan şi Adriana Gafiţeanu sunt cei care deţin localul devenit cunoscut în special în rândul studenţilor, pentru şaorma sa.
Constantin şi Sebastian Benţa au avut şi ei un an bun la Select Grup SA. Restaurantul cu acelaşi nume din Piaţa Unirii a avut o cifră de afaceri de 11,1 milioane de lei şi un profit de 1,8 milioane de lei, cifre obţinute cu ajutorul celor 75 de angajaţi.

Barurile nu sunt la fel de profitabile

Prima prezenţă din afara zonei metropolitane a Iaşului este Hotel Coroana din Târgu Frumos. Firma care controlează localul se numeşte Euro D.e.c. System SRL şi este controlată de Diana Creţu, Ştefan Doleanu şi Tania Echimov, fiica lui Ioan Echimov, cunoscut contructor din Iaşi. Societatea a derulat o cifră de afaceri de 3,9 milioane de lei, cu un profit de 1,6 milioane de lei.  Având sediu social în Iaşi, însă puncte de lucru în mai multe complexuri comerciale din ţară, Mado Corporation, firmă înfiinţată de Ibrahim Gunbeyi, a ajuns la 303 angajaţi şi a înregistrat un profit net de 1,4 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 36,1 milioane de lei. Este cea mai mare cifră de afaceri dintre toate firmele analizate de cotidianul nostru în acest top.  Top 10 cele mai profitabile restaurante din Iaşi este Simi-Dom SRL, firma care deţine Pizzeria Domnească. Firma deţinut de Margareta şi Constantin Scafaru au înregistra un profit de 1,3 milioane de lei. La Pizzeria Domnească lucrează 36 de persoane. Alte restaurante care au înregistrat un profit net de cel puţin un milion de lei sunt Pizzeria Rita, Corsini Ristorante, Mamma Mia şi restaurantul cu specific rusesc Matryoshka.

Comparativ, localurile care au ca obiect principal, de activitate „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” sunt mai puţin profibile decât restaurantele. Singurele care se pot lăuda cu un profit frumuşel sunt Micul Verde SRL, care deţine Cafeneaua Piaţa Unirii şi Ivvi Project, care are The Trumpets. Localul din Piaţa Unirii a avut o cifră de afaceri de 7,8 milioane de lei, cu un profit de 1,1 milioane de lei şi 106 angajaţi, în timp ce The Trumpets a derulat o cifră de afaceri de 4,6 milioane de lei şi a înregistrat un profit de 840.000 de lei. Alex Costea, unul dintre asociaţii de la Cafeneaua Piaţa Unirii spune că, în ultimii ani, modul în care ieşenii preferă să îşi petreacă timpul liber s-a schimbat, mâncarea fiind unul dintre elementele importante în acest context. „Odată cu schimbarea modului de petrecere a timpului liber a clienţilor, direcţiile noi precum lounge-ul şi mâncarea deosebită au câştigat avans în defavoarea celor clasice, iar pe noi acest fenomen ne-a găsit pregătiţi. Asta deoarece în permanenţă am evoluat”, spune Alex Costea, unul dintre asociatii de la Cafeneaua Piata Unirii. 

 

 

Comentarii