Topul de anul acesta al vinurilor spumante. Concurs la Iași și București cu 45 de participanți. Sfaturile academicianului Valeriu Cotea

vineri, 02 decembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Topul de anul acesta al vinurilor spumante. Concurs la Iași și București cu 45 de participanți. Sfaturile academicianului Valeriu Cotea

A fost finalizată jurizarea celei de-a patra ediţii a Concursului de Vinuri Spumante Româneşti, singura competiţie de acest gen din România, are a avut loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, în capitala Moldovei fiind găzduită de către Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”. În clasamentul general, pe prima poziţie s-a clasat vinul C’est Soir rosé de la Crama Hermeziu, urmat de Colocviu Vibe Frâncuşă, de la Casa de Vinuri Cotnari, iar pe ultima poziţie din top a fost Podgoria Silvania rosé. Clasamentul integral, aşa cum a fost publicat pe www.viesivin.ro, poate fi regăsit la finalul acestui articol.

Pentru competiţia din acest an au fost propuse 45 de sortimente de vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piaţă, altele care au fost lansate special cu această ocazie. Jurizarea s-a realizat după o fişă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), astfel încât aprecierea finală este considerată a fi cât mai relevantă posibil. Din comisie au făcut parte oenologie degustători autorizaţi în România, cât şi cadre didactice de specialitate de la USV Iaşi. Jumătate din juriu a fost alcătuită din bărbaţi şi jumătate din femei, fiind făcute clasamente şi după cele mai apreciate vinuri spumante de către bărbaţi, cât şi de către femei.

Un top fără surprize, dar care reflectă scăderea consumului din România

Prof.dr. Valeriu Cotea, oenolog, cadru didactic al USV Iaşi şi membru corespondent al Academiei Române, filiala Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că rezultatele acestei degustări nu îl surprind în mod special. Frâncuşa de la Cotnari era deja apreciată în rândul membrilor juriului, iar podgoria Silvania a început să revină în forţă, după ce o perioadă nu a mai produs. „Zona este însă fantastică pentru vinurile spumante”, a explicat prof.dr. Valeriu Cotea.

Acesta a explicat că majoritatea producătorilor din top îşi procură strugurii de unde doresc şi creează vinul după standardele lor, cu excepţia Casei de Vinuri Cotnari, care are denumire de origine controlată. O surpriză o reprezintă, explică specialistul, absenţa din top a unor producători şi mai titraţi care au fost în concurs. În orice caz, numărul de vinuri spumante de pe piaţa din România este mai mare decât apetitul pentru consum al românilor, a explicat prof.dr. Valeriu Cotea.

„Este mult, pentru că nu există un consum mare de vin spumant în România. În afară de Revelion şi de Crăciun, poate de Paşte, nu se prea bea decât la ocazii. Nu este obişnuinţa care a fost cândva, să spunem înainte de 1990 când consumam semnificativ mai mult. A scăzut, şi-a mai revenit un pic, dar consumul de vin spumant nu este un obicei al românilor. Suntem, spre exemplu, departe de Germania, care sunt printre primii consumatori de spumante din lume, la circa cinci litri pe cap de locuitori. România? Poate o linguriţă doar, e foarte puţin, din păcate”, a explicat prof.dr. Valeriu Cotea.

Vinurile spumante merg perfect ca aperitiv la masă, în loc de ţuică

Cum ar trebui consumat însă vinul spumant? Profesorul spune că, spre deosebire de vinul standard, acesta nu are o asociere aparte cu un anumit tip de mâncare. Trebuie să ţinem cont de faptul că este semnificativ mai dulce, chiar şi cel trecut sec sau demi-sec este echivalentul unui vin demi-dulce care nu este spumant.

„Se consumă oricând, dar la începutul mesei ar fi nemaipomenit. În loc de cine ştie ce alt aperitiv, chiar şi în loc de tradiţionalul pahar de rachiu sau de ţuică sau de ce se mai bea, un pahar de vin spumant ar fi de preferat. El poate fi asociat cu orice, dar ideal pentru consum este la începutul mesei”, a declarat prof.dr. Valeriu Cotea.

Acesta a precizat că, dată fiind scăderea consumului în România, a scăzut şi producţia şi vinul spumant a devenit un produs de nişă, iar ceea ce se consumă în cluburi sau în unele restaurante nu e obligatoriu şi un produs de calitate. „Pe piaţă se găseşte ce se vinde, una este calitatea, alta este ce se vinde. La noi în România se consumă mai mult spumantele care au zahăr mai mult, chiar dacă scrie demi-sec pe ele”, a explicat oenologul.

Profesorul spune că gustul este o chestiune care trebuie cultivată şi educată, în prezent gustul românilor acesta este şi trebuie respectat: preferinţa înclină către spumantele care sunt un pic mai dulci. Oricum, la nivel de producţie, dată fiind aciditatea ridicată a strugurelui plus cea generată de adaosul de dioxid de carbon este necesar puţin zahăr, pentru a se echilibra băutura. Doar că unii producători adaugă un pic mai mult, ca o formă de licoare de must concentrat, după fermentaţia completă.

Mai jos puteţi regăsi lista integrală de vinuri spumante câştigătoare, aşa cum a fost publicată pe www.viesivin.ro.

Spumante albe metoda tradiţională

Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncuşă
Podgoria Silvania Blanc de blancs
Avincis

Spumante rosé metoda tradiţională

Podgoria Silvania rosé
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Fetească neagră rosé
Casa de Spumante Carastelec Carassia rosé

Spumante albe metoda Charmat

Zarea Tămâioasă românească
Casa de Vinuri Cotnari ZAZ
Crama Gîrboiu Cuartz alb

Spumante rosé metoda Charmat

Crama Hermeziu C’est Soir rosé
Alira Flamma Charme rosé
Crama Gîrboiu Cuartz rosé

Top jurizare feminin

Podgoria Silvania rosé
Crama Hermeziu C’est Soir rosé
Zarea Tămâioasă românească

Top jurizare masculin

Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncuşă
Podgoria Silvania Blanc de blancs
Podgoria Silvania Regal

Top spumante albe

Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncuşă
Zarea Tămâioasă românească
Podgoria Silvania Blanc de blancs

Top spumante rosé

Crama Hermeziu C’est Soir rosé
Podgoria Silvania rosé
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Fetească neagră rosé

Clasament general

Crama Hermeziu C’est Soir rosé
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncuşă
Podgoria Silvania rosé

Comentarii