Tot ce trebuie să știi despre montarea anvelopelor de iarnă

marți, 03 noiembrie 2020, 10:38
2 MIN
 Tot ce trebuie să știi despre montarea anvelopelor de iarnă

Vremea rece se face simțită tot mai pregnant în toate regiunile țării, așa că a sosit momentul potrivit pentru a ne gândi la cauciucuri de iarnă. Iată tot ce trebuie să știi despre montarea anvelopelor de iarnă.

Când temperatura scade sub 7 grade Celsius, anvelopele de vară nu mai reușesc să păstreze o aderență adecvată, astfel că este recomandată trecerea la anvelope de iarnă. Sub temperatura de 7 grade Celsius, cauciucurile de vară pierd din aderență din cauza materialului, care se întărește sub acțiunea frigului. Dimpotrivă, anvelopele de iarnă au un cauciuc moale, care își păstrează aderența în condiții de ger.

Profilul pneurilor de iarnă au numeroase lamele, dar și un profil mai adânc, care asigură o tracțiune optimă pe zăpadă. Astfel, dacă distanța de frânare pe zăpadă de la 50 km/h este de 28 de metri pentru o mașină dotată cu cauciucuri de iarnă, aceasta crește la 43 de metri atunci când este echipată cu cauciucuri de vară. Trei lungimi de mașină este o diferență enormă în termeni de siguranță rutieră.

Anvelopele de iarnă pe care le cumperi nu vin întotdeauna direct din fabrică. Dacă au fost însă stocate în condiții optime, pot fi considerat ca fiind noi timp de trei ani de la data fabricației. Data de fabricație a anvelopei este marcată codificat, sub forma numărului DOT. Ultimele patru cifre ale numărului DOT reprezintă săptămâna, respectiv anul de fabricație. Astfel o anvelopă a cărei serie DOT se termină în 2620 înseamnă că a fost fabricată între 22 și 28 iunie 2020. Este recomandat ca anvelopele noi cumpărate să nu fie fabricate cu mai mult de trei ani în urmă.

Aflați amănunte de pe promotor.ro.

Comentarii