Trebuie acordată prioritate pietonilor care se află pe trecere, dar pe sensul opus al unei străzi cu două benzi pe sens?

joi, 31 august 2023, 01:50
2 MIN
 Trebuie acordată prioritate pietonilor care se află pe trecere, dar pe sensul opus al unei străzi cu două benzi pe sens?

Un ieșean a rămas fără permis pentru că nu ar fi acordat prioritate unor pietoni inexistenți. După mai bine de un an, a reușit să-i convingă pe magistrații Judecătoriei că a fost sancționat degeaba. Mai trebuie să-i convingă însă și pe cei ai Tribunalului.

Lui Adrian K. i s-a suspendat dreptul de a conduce timp de 60 de zile și a fost amendat cu 870 de lei în aprilie anul trecut. Șoferului i s-a reproșat că a virat dreapta de pe șoseaua Arcu pe strada Gându și nu a acordat prioritate unui pieton ce traversa regulamentar din stânga spre dreapta, pe sensul de mers al autoturismului. Procesul-verbal consemna faptul că VW-ul lui Adrian K. se afla „pe banda unu spre doi”, pietonul, pe banda 3, iar pe banda 2 se afla un alt autoturism ce îi acorda prioritate. Șoferul a consemnat pe procesul-verbal că nu este vinovat și nu este de acord cu sancțiunea și s-a adresat ulterior instanței.

După analiza dosarului, magistrații Judecătoriei au ajuns la concluzia că polițistul aplicase amenda fără să fi văzut de fapt cele întâmplate.

„Analizând CD-ul cu înregistrarea sancțiunii contravenționale, instanța observă că pietonul față de care se pretinde că petentul nu i-a acordat prioritate nu se afla încă pe sensul de mers al petentului în momentul în care petentul a trecut. Petentul a oprit la trecerea pentru pietoni şi a acordat prioritate de trecere pietonilor ce se aflau pe sensul său de mers, iar în momentul în care petentul era aproape trecut de trecere, pietonul, ce se afla pe sensul celălalt de mers, a ajuns la axul drumului. Agentul constatator nu a putut observa exact acest moment, fiind oprit un tramvai ce bloca vizibilitatea spre celălalt sens de mers. Totodată, autoturismul oprit pe banda a doua, menţionat de agentul constatator, era oprit pentru a acorda prioritate pietonului ce venea din dreapta spre stânga şi căruia petentul îi acordase deja prioritate”, au constatat judecătorii.

În aceste condiții, magistrații au concluzionat că fapta care i se reproșa lui Adrian K. nu există și au dispus anularea procesului-verbal de contravenție. 

Comentarii