Tribunalul poporului

luni, 04 iunie 2018, 01:50
4 MIN
 Tribunalul poporului

Dacă priveşti aceste forme de mini-isterie în masă şi le corelezi cu discuţiile despre fake news, despre cât de uşor poţi manipula pe reţelele de socializare, viitorul începe să arate a fi unul al roţilor tăiate şi al dreptăţii justiţiarilor.

O femeie de 40 de ani acuză un şofer că a lovit trei câini cu maşina pe un drum dintr-un cartier nou al Iaşului. Femeia povesteşte că maşina a venit cu viteză foarte mare, a lovit sadic câinii, şoferului hain i-a făcut plăcere să îi vadă suferind şi a plecat în trombă. A găsit câinii pe moarte, a încercat să îi salveze, dar a fost prea târziu. Mesajul e foarte lung, încărcat cu empatie şi cu un soi de furie dezlănţuită. Întrebată de un comentator de marca maşinii, femeia explică: de fapt, ea nu a văzut accidentul, o parte dintre informaţii le are de la cei care au fost acolo, restul sunt intuite. Ce altfel de om decât unul hain ar lăsa câinii suferind pe drum? Dacă nu s-a oprit la primul câine lovit, e clar că i-a făcut plăcere să-i lovească şi pe ceilalţi doi. Judecată aproape e tranşată.

Explicaţiile nu ajung în postarea principală, care e share-uită pe toate grupurile de pe Facebook. Strânge zeci de share-uri şi sute de comentarii. Aflăm de la alţi oameni din cartier intraţi pe Facebook că e un vecin cu un Jeep negru care merge cu viteză pe acolo, de regulă seara. Unul dintre bărbaţi poate jura că avea bara îndoită când i-a văzut maşina cu câteva ore înainte, în parcarea de la Kaufland.

Internetul se activează. Un tânăr de 28 de ani din Bucium cere numărul maşinii şi adresa exactă, ca să vină să îi taie şoferului cauciucurile. Un altul, de 40 de ani, din Popricani, spune că nu e nevoie de mai mult de trei oameni ca să-l scoată din casă şi să-l facă să recunoască, în timp ce alţii întreabă dacă stă şi el la casă, dacă cumva are animale să i le omoare şi să le lase în faţa porţii.

Sunt pline grupurile de pe Facebook de astfel de cazuri în fiecare zi şi te înspăimântă la atât de multe niveluri încât nici nu ştii de unde să începi. Vezi oameni dispuşi să taie roţile sau animalele altora pe baza unei relatări a unui incident făcute de o persoană care nici măcar nu a fost acolo. De parcă ar fi o atitudine normală în sine să mergi să tai cauciucurile cuiva.

Dar acest tribunal al poporului e atât de necruţător încât primeşti sentinţe doar dacă eşti bănuit că ai anumite intenţii. O fată de 15 ani care cerea ajutorul altor oameni pentru haine şi pamperşi pentru un nou-născut era pusă la perete ca fiind „o ţigancă, o curvă… sau amândouă". În tot acest timp, ea încerca să le explice că provine dintr-o familie săracă şi e vorba despre sora ei. Şoferul unei maşini de Botoşani a fost ameninţat cu geamuri sparte şi ştergătoare rupte că a parcat pe trotuar, fiind vinovat de faptul că toţi şoferii care nu au numere de Iaşi nu nimeresc din prima ieşirea dintr-un sens giratoriu.

Au fost dintotdeauna justiţiari pe Internet, care împărţeau ameninţări cu moartea ca pe bomboane; Facebook pare că i-a scos la iveală, le-a luat protecţia anonimatului, dar virulenţa atacurilor nu a făcut decât să sporească. Departe de a fi un cancer, care are ca finalitate distrugerea completă a organismului, pare fi a vorba mai degrabă de un virus care se multiplică înfiorător, pandemic. Şi mai grav este faptul că fenomenul nu este restrâns doar la grupurile de Facebook, chiar dacă de aici pornesc multe dintre dezinformările în masă pe diferite teme.

Dacă priveşti aceste forme de mini-isterie în masă şi le corelezi cu discuţiile despre fake news, despre cât de uşor poţi manipula pe reţelele de socializare, viitorul începe să arate a fi unul al roţilor tăiate şi al dreptăţii justiţiarilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii