Ucis de căldură în stradă. Cum să ne protejăm?

sâmbătă, 26 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Ucis de căldură în stradă. Cum să ne protejăm?

Canicula face victime: un bărbat şi-a pierdut viaţa şi alţi doi au ajuns în stare gravă la spital după ce au stat mai mult timp în soare. Temperatura bărbatului dededat în momentul în care a fost găsit căzut pe stradă în Iaşi era de 42 de grade.

 

Prima victimă a caniculei din acest an este un bărbat de 50 de ani, găsit în stare de inconştienţă pe o stradă din municipiul Iaşi. În momentul urcării pe targă, bărbatul a făcut stop cardiac, drept pentru care medicii au fost nevoiţi să treacă la manevre de resuscitare. “La Unitatea de Primire Urgenţe, acesta a ajuns stabil hemodinamic, dar cu dublu suport de oxigen. Au urmat mai multe stopuri cardiace, în cele din urmă declarându-se decesul. Este foarte posibil să fie voba despre un caz de hipertermie, pentru că temperatura bărbatului în momentul în care a fost găsit era de 42 de grade, dar Institutul de Medicină Legală va stabili acest lucru", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU /SMURD Iaşi. Un al doilea caz semnalat la 112 este al unui ieşean de 49 de ani care a fost găsit căzut în curtea casei.

"Ambulanţa a sosit la 40 de minute de la apel. La sosirea echipajului, bărbatul avea temperatura corporală de 39,6 grade, sindrom confuzional, acesta fiind în sevraj ethanolic. A fost internat la Institutul de Psihiatrie Socola", a mai adăugat Diana Cimpoeşu. Recordul la temperatură însă a venit la scurt timp. Este vorba despre un bărbat de 67 de ani din comuna Bivolari care a căzut secerat în timp ce lucra la câmp. La sosirea echipajului acesta era comatos. Bărbatul, cunoscut ca suferind de epilepsie, a fost transportat iniţial la Spitalul de Neurochirurgie, apoi şi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru că avea leucocitoză şi colită cu Clostridium", a mai spus Diana Cimpoeşu.

Medicii avertizează populaţia să nu consume băuturi alcoolice pe vreme de caniculă şi nici sucuri reci, deoarece se poate ajuge extrem de uşor la deshidratare. “Cel mai indicat lichid în astfel de zile este apa cu săruri minerale sau cu o felie de citrice. De asemenea, efortul fizic la aceste temperaturi nu este benefic, şi nu este indicat între ora 11 şi ora 14, iar persoanele vârstnice şi copiii foarte mici este bine să se protejeze suplimentar. Nici trecerea de la căldura excesivă la o încăpere cu aer condiţionat nu este indicată, mai ales pentru bolnavii cronici. De asemenea, pentru cei care suferă de boli cardio-vasculare cu tratamente cronice, acestea trebuie ajustate în funcţie de valorile tensionale, de starea pacientului, şi această ajustare se poate face prin telefon, cu medicul de familie sau cu medicul curant”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

 

 

Comentarii