UMF Iaşi va coordona un Hub de Inovaţie în Sănătate lansat la nivel naţional

marți, 23 mai 2023, 01:50
2 MIN
 UMF Iaşi va coordona un Hub de Inovaţie în Sănătate lansat la nivel naţional

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi este membru fondator în cadrul Hubului de Inovaţie în Sănătate un proiect lansat la finele săptămânii trecute de Ministerul Sănătăţii, Alianţa Universitară G6-UMF şi Local American Working Group (LAWG).

Conform reprezentanţilor UMF Iaşi, cercetătorii din România se vor putea conecta la platforme globale de inovaţie şi cercetare, unul dintre obiectivele hubului de inovaţie în sănătate fiind facilitarea accesului şi schimbului de bune practici în domeniul inovaţiei în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internaţional. Obiectivul este dezvoltarea capacităţii de cercetare şi inovare pentru întreg sectorul de sănătate, cu rezultate concrete ce pot fi integrate în furnizarea serviciilor medicale, în beneficiul pacienţilor români.

Primul proiect ce urmează să fie derulat în cadrul Hubului de Inovaţie în Sănătate se referă la domeniul studiilor clinice şi are în vedere realizarea unui plan de acţiuni concrete care să fie demarate cât mai curând, cu indicatori de performanţă măsurabili, care să contribuie la realizarea unui model competitiv în această arie. Ar fi prima tentativă de reglementare a acestui domeniu în România.

„Hubul de Inovaţie în Sănătate reprezintă un element central, necesar, al unui sistem modern de sănătate, care îşi propune stimularea cercetării şi inovării în acest domeniu în România, promovând parteneriatul între autorităţi publice, mediul academic, entităţi neguvernamentale şi industria farmaceutică inovatoare. Lansarea hubului reprezintă un pas esenţial într-un proiect de ţară prin care ne dorim să aducem inovaţia globală în România”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, a explicat că universitate îşi propune să pună la aceeaşi masă mediul privat şi parteneri instituţionali pentru a identifica acţiuni concrete, nu doar discuţii teoretice, pentru a putea demara un plan de transforma cercetarea ştiinţifică şi practica clinică din domeniul medical în România.

„Universităţile de Medicină şi Farmacie sunt un pilon esenţial al inovaţiei în domeniul sănătăţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul regiunii din care fiecare dintre noi face parte. Prin acest hub şi prin proiectele dedicate din sfera studiilor clinice, a prevenţiei şi promovării sănătăţii, precum şi a digitalizării, suntem cu un pas mai aproape de modernizarea sistemului de sănătate prin transformarea practicii medicale în beneficiul pacienţilor români”, a spus prof.dr. Viorel Scripcariu. 

Comentarii