Un descreierat care-şi teroriza de ani buni familia cu toporul, pedepsit cu blândeţe în instanţă

miercuri, 04 mai 2022, 01:50
3 MIN
 Un descreierat care-şi teroriza de ani buni familia cu toporul, pedepsit cu blândeţe în instanţă

Brutalitatea uluitoare manifestată de un individ din Podu Iloaiei faţă de mama şi fratele său nu i-a convins pe judecători să-l trimită după gratii. După mai multe încălcări ale ordinului de protecţie emis împotriva sa, bărbatul s-a ales doar cu o condamnare cu suspendare. Sentinţa nu este însă definitivă, ea putând fi schimbată de instanţa superioară.

 

În iunie anul trecut, E.P. solicitase emiterea unui ordin de protecţie, temându-se de violenţa manifestată de fiul său. Judecătorii dispuseseră ca Gheorghe Proboteanu să nu se mai apropie timp de 6 luni la mai puţin de 50 de metri de mama sa ori de locuinţa acesteia şi să nu mai ia legătura cu ea. Ordinul a rămas însă o simplă foaie de hârtie. La sfârşitul lunii iulie, băut fiind, bărbatul a intrat în curtea casei mamei sale, cerându-i imperativ bani de ţigări. Femeia i-a răspuns că nu are bani, iar Proboteanu a crezut că este necesar să fie mai convingător. S-a dus în spatele curţii şi s-a întors cu un topor în mână spre mama sa. A apucat-o de piept şi a ameninţat-o că o ucide.

De spaimă, femeia nu şi-a mai putut controla reflexele fiziologice. Fiul a lăsat-o să se ducă la toaletă, dar a aşteptat-o, cu toporul în mână, la ieşire. Norocul femeii a fost că în faţa casei a oprit un autoturism în care se afla sora lui Proboteanu. Acest fapt l-a distras pe bărbat, care a început să-şi manifeste cheful de scandal în stradă, făcând gesturi obscene, înjurând şi agitând într-o mână o raţă moartă. Sora sa nu s-a lăsat intimidată, filmând scena şi sunând la 112. Până la sosirea poliţiştilor, bărbatul plecase.

După câteva zile, Proboteanu s-a întors la locuinţa mamei sale şi s-a încuiat în bucătăria de vară. A fost observat de fratele său, I.I.P., care l-a întrebat ce caută acolo. I s-a răspuns cu un potop de înjurături, aşa că a sunat la 112. Proboteanu a fost convins de poliţişti să iasă din bucătăria de vară şi să-şi vadă de drum. Peste 10 zile, pe seară, când un vecin se întorcea acasă, l-a văzut iar pe Proboteanu în curtea mamei sale, trăgând de uşa casei pentru a intra. De cealaltă parte a uşii se afla fratele său, căruia Proboteanu îi striga să deschidă, că altfel îl omoară. De spaimă, I.I.P. s-a urcat în podul casei. A fost urmat de fratele său, care l-a tras în curte şi a început să-l bată. A fost oprit de poliţiştii chemaţi la faţa locului, care l-au imobilizat şi l-au transportat la Institutul de Psihiatrie Socola.

În noiembrie anul trecut, Proboteanu a fost trimis în judecată pentru încălcarea ordinului de protecţie, loviri sau alte violenţe asupra unui membru de familie şi violare de domiciliu. Bărbatul şi-a recunoscut faptele, iar medicii au stabilit că le comisese cu discernământ. „Circumstanţele cauzei arată atitudinea total indiferentă a inculpatului faţă de respectarea hotărârilor judecătoreşti, faţă de posibilele repercusiuni ale acţiunilor sale şi o lipsă de respect accentuată faţă de integritatea fizică şi psihică a altor persoane, neavând nicio reţinere în a se deda la săvârşirea unor acte ilicite şi, nu în ultimul rând, dispreţ faţă de valorile sociale şi morale intrinseci fiinţei umane, rezultând o periculozitate sporită a inculpatului”, au apreciat magistraţii Judecătoriei. Totuşi, sentinţa a fost mai degrabă blândă. Proboteanu a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare, cu suspendare. În plus, timp de 2 ani, el nu va mai avea dreptul să se apropie de mama şi de fratele său. 

 

 

Comentarii